PROVAJDERI ĆE MOĆI CENZURISATI SADRŽAJ: SAD ukinule regulativu neutralnosti interneta

Američka Federalna komisija za komunikacije u četvrtak je ukinula pravila “neutralnosti interneta”, uvedena prije dvije godine za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Baraka Obame, koja su garantovala jednaki pristup internetu.

Umjesto toga, prihvaćena je politika koja će smanjiti regulativu većih internet provajdera i dati im široka ovlaštenja da odluče kojim sadržajima na internetu korisnici mogu da imaju pristup.

Američka Federalna komisija za komunikacije je glasala sa 3:2 za plan koji je podržavao predsjednik komisije Adžit Pai, kojeg je na tu poziciju postavio predsjednik Donald Tramp.

Pai se zalagao za “laku ruku” u regulativi velikih telekomunikacionih kompanija i okončanje prakse koju je doživljavao kao vladin “mikromenadžment interneta”, prenosi Glas Amerike.

Ova kontroverzna promjena ukida politiku iz 2015. za koju se zalagao bivši predsjednik Barak Obama.

Ukidanje pravila neutralnosti interneta, koje kompletan saobraćaj na internetu tretira kao jednak, izazvalo je više stotina javnih protesta i više od milion poziva članovima Kongresa u kojima su građani izražavali protivljenje Paijevom planu.

Neke grupe za zaštitu potrošača obećale su da će pred sudovima osporiti nova pravila.

Novim propisima se smanjuju restrikcije koje su velike provajdere kao što su Komkast, Verajzon i AT&T sprečavale da blokiraju ili naplaćuju veću cijenu kompanijama koje im se ne dopadaju i sprečavale da 50 američkih država sprovodi sopstvena pravila u domenu internet sadržaja.

Pai kaže da će se njegovim planom okončati nepotrebna regulativa i većem broju Amerikanaca pružiti pristup internetu.

Velikim internet provajderima se daje pravo da blokiraju rivalske aplikacije, usporavaju konkurentske usluge i nudi brža internet veza kompanijama spremnim da je plate.

“Pre 2015, prije nego što su uvedena ta pravila, imali smo slobodni i otvoreni internet”, izjavio je Pai za NBC

“To je budućnost baš kao i tržišni, lagan pristup. Od toga imaju koristi i potrošači i preduzetnici. Svako u internet ekonomiji bolje stoji sa tržišnim pristupom”, dodao je Pai.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj