U PROCEDURI DUŽE OD GODINU DANA: Usvojen Zakon o akcizama u BiH, sa 22 glasa “za” i 20 “protiv”

Sa 22 glasa “za” i 20 “protiv”, Predstavnički dom PSBiH usvojio je set zakona o akcizama.  Sjednica na kojoj se počelo raspravljati o ovim zakonima počela je jučer oko 15 sati i tek sada su zakoni izglasani (4:10h), a set akciznih zakona tek je treća tačka dnevnog reda.

Podsjećamo, ovi zakoni usvojeni su iz petog pokušaja, u proceduri su bili duže od godinu dana i do danas nije bilo većine za njihovo usvajanje. Protiv izmjena zakona su bile iste opozicione stranke koje su bile i protiv hitne procedure koje je izglasana prije same rasprave o zakonu, i to Savez za promjene, Nezavisni blok, SDP, DF, A-sda, BPS i Đorđo Krčmar, nezavisni poslanik. Za izmjene seta zakona o akcizama glasali su SDA, SBB, HDZ BiH, HDZ 1990 i SNSD.

Usvajanju seta zakona prethodila je rasprava uglavnom poslanika opozicionih poslanika, koji su pokušali na sve načine oboriti set zakona o akcizama.

Napominjemo, ovaj set zakona usvojen je ranije u Domu naroda PSBiH u oba čitanja. Njegovim usvajanjem u Predstavničkom domu, te nakon objave u Službenom listu, ovi zakoni će stupiti na snagu.  Podsjećamo, ključna izmjena modifikovanog zakona o akcizama se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine. 

 

(Global CIR/Avaz/Agencije)

Komentiraj