NESLAGANJA NA SUMMITU EU! Orban: ‘Tukli smo se jedni protiv drugih, bila je to borba prsa o prsa’

Iako su glavne teme predbožićnog summita EU u Bruxellesu bile Brexit i monetarna unija, najburnije se raspravljalo o migrantima i modelu kvota za prijem izbjeglica i azilanata koji članice Višegradske skupine – Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska – ustrajno odbijaju. Te su zemlje ovoga puta iznijele svoj prijedlog.

 

U Bruxellesu se održava posljednji ovogodišnji summit šefova država ili vlada zemalja članica Europske unije koji je donio nova međusobna razilaženja, ponajprije oko pitanja migranata.

Još prije početka summita, predsjednik Vijeća EU, Poljak Donald Tusk , u otvorenom je pismu upozorio na očigledne podjele unutar EU kada je riječ o problemu migracija. Zemlje Višegradske skupine (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka) složile su se s Tuskom jer je u svome pismu priznao da ranije dogovoreni model raspodjele izbjeglica po kvotama – ne funkcionira, piše Deutsche Welle.

Merkel poziva na solidarnost unutar EU

Nasuprot zemljama Višegradske skupine, države okupljene oko Njemačke inzistiraju na tome da sve države EU bez ostatka prihvate azilante.

“Nama nije potrebna samo solidarnost kako bi se upravljalo migracijama na vanjskim granicama. To je i dobro i važno, ali nama je potrebna solidarnost prema unutra. Ne može biti selektivne solidarnosti među članicama EU. Dablinski sporazum uopće ne funkcionira i zato su nam potrebna unutarnja, solidarna rješenja“”, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel dodavši kako bi trebalo rasteretiti Italiju i Grčku, zemlje u koje stuiže većina migranata.

Dublinski sporazum predviđa da su za azilante i izbjeglice odgovorne one zemlje EU u koje oni najprije stupe. A zbog odbijanja da prihvate izbjeglice, Europska komisija pokrenula je postupke protiv Poljske i Mađarske.

Tusk: EU je podijeljena oko glavnih pitanja

Tusk je u svome pismu upozorio na raskol unutar EU, ali ne samo po pitanju migranata nego i zbog daljnjeg razvoja monetarne unije, odnosno eurozone.

“Kada je riječ o monetarnoj uniji, mi smo podijeljeni na sjever i jug. Po pitanju migracija podijeljeni smo na zapad i istok. Ti rovovi nabijeni su emocijama što nam otežava pronalaženje zajedničkog jezika i argumenata. Zato moramo raditi više i bolje na našem jedinstvu”, poručio je Tusk dobivšo podršku Mađarske i Slovačke.

Zapravo je već i sam povjerenik EU za migracije Dimitris Avramopoulos još u rujnu priznao da model kvota za raspodjelu izbjeglica nije zaživio. Stoga Europska komisija predlaže “dobrovoljni model” koji bi zemljama koje dobijaju kvote, poput Poljske ili Mađarske, dozvolio da uopćee ne primaju migrante. No, umjesto toga bi morale pružiti neke druge usluge koje bi olakšale stanje u zemljama poput Grčke i Italije u koje stiže većina migranata, piše Deutsche Welle.

“Migrantska mafija zarađuje milijarde eura”

Posebno oštar bio je novi češki premijer Andrej Babiš, rekavši da kvote nisu rješenje za ilegalno doseljavanje.

“Moramo se boriti protiv migrantske mafije koja zarađuje milijarde eura. Oni dovode u Europu te nesretne ljude obećavajući im bolju budućnost koja se međutim neće ostvariti”, kazao je Babiš.

Članice Višegradske skupine na summitu u bruxellesu dale su do znanja kako zamišljaju svoj doprinos: ne žele platiti da ne prime migrante. S talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem već su dogovorile uplatu u visini od 35 milijuna eura za jačanje kapaciteta obalne straže u Libiji i za dodatno osiguravanje granica.

Gentiloni je bio iznimno zadovoljan tom odlukom rekavši kako taj potez “pokazuje da Italija i druge zemlje imaju pravo kada govore da to nije pitanje unutarnje politike neke države nego čitave EU”. S doprinosom Višegradske skupine zadovoljan je i šef Europske komisije Jean-Claude Juncker koji je kazao da ga raduje taj konkretni potez.

Orban: Bila je to politička borba prsa o prsa

No, da idila nije bila takva dok se pregovaralo, potvrdio je mađarski premijer Viktor Orban koji je u objavi na Twitteru uz videosnimku napisao da su se lideri EU tijekom večere u Bruxellesu borili jedni protiv drugih oko pitanja migranata.

“Sada je 00.40 sati. Do maloprije smo se borili jedni protiv drugih. Bila je to politička borba prsa o prsa”, slikovito je opisao Orban dodavši da su Poljaci, Mađari, Česi i Slovaci dobro prošli u toj bitci. Inače, Mađarska i Poljska dosad nisu primile niti jednog tražitelja azila, a Češka ih je primila samo dvanaest.

 

 

 (Global CIR/DW)
Objavljeno u:

Komentiraj