PAPA SA BOLIVIJSKIM PREDSJEDNIKOM U VATIKANU: Morales je papu pozdravio sa “Brate papa, dobar dan”

Papa Franjo je danas u Vatikanu primio bolivijskog predsjednika Evu Moralesa i razgovarali s kojim je razgovarao o “temama od zajedničkog interesa, saopštio je Vatikan. Ovo je peti papin sastanak s Moralesom otkako je izabran za poglavara Katoličke crkve, a u narednih mjesec dana će posjetiti Čile i Peru. Morales je papu pozdravio sa “Brate papa, dobar dan”.

Bildergebnis für evo morales in vatica

Sastanak sa bratom papom

“Sastanak sa bratom papom mi daje snagu i čini da se više angažujem oko najnapuštenijih ljudi”, napisao je Morales na Twitteru poslije polusatnog razgovora. On je odao priznanje svom “bratu papi Franji, kao i uvijek solidarnom, humanom i za integraciju”. 

Morales je pred novinarima opravdavao “dijalog” Bolivije i Čilea, u kom se u nedjelju održava drugi krug predsjedničkih izbora. “Imamo mnogo zajedničkih tema kao susjedi. Imamo obavezu da budemo u stalnom dijalogu”, rekao je Morales.

Bolivija još uvijek bez izlaza na more

Bolivija i Čile se spore oko obilježavanja stogodišnjice bolivijskog gubitka 120.000 kvadratnih kilometara teritorije i 400 kilometara obale poslije Pacifičkog rata protiv Čilea, od 1879. do 1883. Od tada Bolivija, najsiromašnija zemlja Južne Amerike i bez izlaza na more, neprestano zahtijeva taj izlaz, bez kog njena ekonomija trpi.

Tokom posjete Boliviji u julu 2015, papa se založio za “razumna i pravedna” rješenja sukoba “među bratskim narodima”. Prema njegovim riječima, dijalog o “temi mora je nezamjenljiv”. 

Evo Morales, prvi domorodački predsjednik zemlje i zastupnik radikalne ljevice na kontinentu, dobio je od suda pravo da se nadmeće za četvrti predsjednički mandat. Tokom susreta sa papom 2015. godine poklonio mu je stilizovano raspelo sa srpom i čekićem.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj