POSTIGNUT SPORAZUM O VLADI U AUSTRIJI: U vladu se vraća krajnja desnica, Kurz postaje kancelar?

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) objavili su da su postigli sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Nova vlada od ponedjeljka?

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu. Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP.

Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji. Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007.

Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje Europske unije su nametnule Austriji sankcije koje su bile kratkoga vijeka. Uzimajući u obzir izmijenjeni politički krajolik u Europi od tada, reakcije će vjerojatno biti prigušenije.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj