ŠIROM BiH ZABILJEŽENE POPLAVE: Voda prijeti kućama u S. Mostu, zamućena pitka voda u Bihaću, izlile se rijeke na području sarajevskih općina

Usljed povećanog vodostaja uzrokovanog padavinama rijeka Bliha izlila se u Sanskom Mostu i voda prijeti kućama u Alagića polju, a u naselju Krkojevci kod Sanskog Mosta poplavljen je dio poljoprivrednog zemljišta zbog većeg vodostaja Sane, kazao je Muharem Kartal, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona. 

Ähnliches Foto

Stigao nam je vanredni izvještaj za općinu Sanski Most u kojem se navodi da je u protekla 24 sata na tom području palo 44 litra kiše po metru kvadratnom, te da je nakon toga formiran i sniježni pokrivač od jednog centimetra. Po prestanku padavina u narednim danima očekuje se stagnacija i pad vodostaja Sane i njenih pritoka“, rekao je Kartal.

Inače, trenutni vodostaj Sane je 313 centimetara, a kritična tačka je 380 centimetara.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona potvrdio je da je rijeka Una u Bihaću jutros premašila kritičnu tačku, ali da za sada još nema prijetnji od poplava. “Jutros je premašena kritična tačka. U Gradu Bihaću vodostaj Une iznosi 101 centimetar, a kritična tačka je 100 centimetara. Uzrokovano je to kišnim padavinama koje su iznosile 40 litara po metru kvadratnom”, naveo je Kartal.

On je istakao da je usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo do povećane mutnoće pitke vode vodoopskrbnog sistema Grada Bihaća što je ustanovljeno analizom. “Potrošaćima se preporučuje prokuhavanje i puštanje vode da se istaloži prije upotrebe za piće“, naveo je Kartal.

Inače, nakon olujnog vjetra koji je proteklih dana puhao na području USK-a usljed čega su oštećeni brojni privredni i stambeni objekti do sada su stanje prirodne nesreće proglasila dva grada i to Bihać i Cazin i općina Bosnaska Krupa.

Bosanska Krupa je prva proglasila stanje prirodne nesreće jer je manja općina i brže su sagledali situaciju. Nakon njih to je učinio i Grad Cazin dan kasnije. Ali od početka je postojala dobra saradnja gradonačelnika Cazina kao komandanta i načelnika Štaba koji je šef civilne zaštite. Išli su po terenima i sagledavali situaciju od samog početka olujnog nevremena“, istakao je Kartal.

Naveo je da je Grad Bihać treći koji je imao štete na području USK-a koji je proglasio stanje prirodne nesreće. “Pošto su naselja i mjesne zajednice Srbljani, Brekovica, Sokolac na uzvišenjima sporije se sagledala situacija na tom području. Ali, Grad Bihać nije zakasnio što se tiče propisa i zakona kada je u pitanju proglašenje stanja prirodne nesreće“, poručio je Kartal.

TK: Stanje na Spreči se smiruje, u Gračanici poplavljeno oko 40 hektara priobalnog zemljišta

Iz Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona navode da se današnja situacija sa vodostajem rijeka i hidroakumulacijom jezera Modrac smirila u odnosu na prethodni dan, kada je zabilježen porast.

Obilne kišne padavine tokom jučerašnjeg dana dovele su do porasta vodostaja rijeka širom BiH, a kada je riječ o Tuzlanskom kantonu najgora je situacija zabilježena na rijeci Spreči u Gračanici.

Na Karanovcu vodostaj je u petak bio 338 centimetra zbog čega je bilo poplavljeno nekih pedesetak hektara priobalnog zemljišta. Situacija se danas smirila u odnosu na jučerašnju. Ne očekujemo veće probleme što se tiče poplava, jer i vremenska prognoza govori da će kišne padavine stati i da ide period hladnijeg vremena. Trenutno je u Gračanici poplavljeno oko 40 hektara priobalja“, kazao je Salih Strašević iz Operativnog centra KU CZ Tuzlanskog kantona.

Naveo je da je hidroaukumulacija na Modracu u petak je bila 199,69 metara nad morem i približila se tački prelijeva od 200 mnm. “Međutim, jutrošnje mjerenje pokazalo je da je došlo do pada vodostaja za sedam centimetara, pa sada iznosi 199,56 mnm“, navodi Strašević.

U blagom porastu je i rijeka Jala, čija je visina jutros u sedam sati u Tuzli iznosila 59 centimetara. Iako je to nešto manje u odnosu na stanje prije nekoliko dana Jala je nakon kratkotrajnog opadanja uslijed kiše ponovno počela da raste.Izlile se rijeke na području sarajevskih opština

Rijeke u ZDK-u u porastu, vrh vodnog vala na glavnim vodotocima i pritokama očekuje se u nedjelju

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona je u porastu zbog kiše koja je padala ili ponegdje još pada. Kako navode iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a najnovija visina vodostaja rijeke Bosne mjerena u Zenici iznosi 280 centimetara.

Kako se navodi za naredne dane, očekuje se značajan porast vodostaja sa prognoziranim vrhom vodnog vala 17. decembra, kako na glavnim vodotocima, tako i na pritokama. “Predviđa se prevazilaženje određenih mjerodavnih kota za velike vode, pa je ova obavijest ujedno i upozorenje”, naglašeno je iz Kantonalne uprave CZ-a Zeničko-dobojskog kantona.

Istovremeno na svim vodotocima se na osnovu meteorološke prognoze naredne sedmice očekuje pad temperatura i prestanak padavina, pa samim tim i sniženje vodostaja. Posla je bilo i za vatrogasce koji su u Maglaju intervenisali u naselju Tujnica na uklanjanju stabla koje je palo na kuću, kao i onih u Varešu koji su uklonili stablo koje ja palo na put prema selu Pržići.

Na Buni i Trebižatu na snazi redovne mjere obrane od poplava

Redovne mjere obrane od poplava na snazi su na rijekama Buna kod Mostara i Trebižat u mjestu Humac kod Ljubuškog, saopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

Vodostaj rijeke Neretve u gornjem toku značajno je povećan, pa u Glavatičevu vodostaj trenutno iznosi 2,49 metara, dok je u Konjicu 4,03 metra. Inače, u protekla 24 sata u Mostaru je palo 73 litra kiše po metru kvadratnom, a na Ivan Sedlu 57 litara po metru kvadratnom.

Izlile se rijeke na području sarajevskih općina

Kiša koja je padala tokom prethodne noći prouzrokovala je nagli porast vodostaja i njihovo izlivanje na području sarajevskih opština Novi Grad, Hadžići, Ilidža i Trnovo u Federaciji BiH. Na teritoriji opštine Trnovo izlile su se rijeke Rakitnica na području Šabića, Bijela na području naselja Bare, kao i rijeke Crna i Željeznica.

Na području Šabića su angažovane dvije građevinske mašine na raščišćavanju korita. Iz Kantonalne uprave civilne zaštite rečeno je za portal “Kliks” da je u Trnovu u toku noći jedan stariji čovjek evakuisan iz naselja Mađari jer mu je voda bila oko kuće, a u prekidu je i lokalni put Bare-Ostojići.

Na teritoriji Hadžići rijeka Zujevina se izlila na više mjesta u naseljima Pazarić i Dupovci i ugrozila više objekata.

Rijeka Bjelašnica je usljed naglog porasta nanijela velike količine granja i drugog nanosa i začepila propust ispod mosta na lokalitetu Mehina Luka, a u opasnosti je i više stambenih objekata. Na teritoriji opštine Ilidža, rijeka Željeznica izlila se u naselju Butmir i kod restorana “Brajlović”, dok se rijeka Zujevina izlila u Ulici Rate Dugonjića u Osjeku i poplavila poljoprivredno zemljište.

U sarajevskoj opštini Novi Grad ekipe civilne zaštite nalaze se u Ulici Dobroševićka gdje se voda izlila na privatno poljoprivredno imanje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj