KRAJ JEDNE ERE: Belgija poslije 171 godine ukida službu za slanje telegrama

Belgijska služba za slanje telegrama uskoro će prestati sa radom, 171 godinu nakon što je poslat prvi telegram od Brisela do Antverpena.

Belgija poslije 170 godina ukida službu za slanje telegrama

Služba će prestati sa radom 29. decembra, piše britanski BBC i navodi da se to što je ta tehnologija iz 19. vijeka i dalje prisutna u doba Instagrama i Snapchata može činiti neobično – pogotovo kada je Velika Britanija, koja je izumela telegram 1830-ih, tu službu ugasila još 1982. godine. Kako se navodi, od 2006. godine ni SAD nema tu službu, a čak ni Indija, koja je dugo bila najveće svesko tržište za telegram, to je učinil 2013. godine.

Sistem telegrama je funkcionisao tako što bi kupac pozvao telefonom operatera i izdiktirao mu poruku, a on bi je zatim poslao primaocu. Međutim, cijena od 23,75 eura za telegram od 20 riječi plus 0,90 centi za isporuku u i oko Brisela, govori o tome zbog čega se sistem bori sa opstankom u eri neograničenih poruka i jeftinih tarifa mobilne telefonije.

Prije otkrića telefona, telegram je bio prvi sistem koji je omogućavao brzu transmisiju elektronskih poruka na velikoj razdaljini.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj