POSTAT ĆEMO VAZALNA DRŽAVA! Boris Johnson izazvao nove tenzije zbog Brexita: Koja je poenta izlaska ako ćemo opet slušati EU

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson upozorio je da bi Velika Britanija mogla  postati  “vazalna država” ukoliko prihvati planove Evropske unije za Brexit, što je izazvalo polemiku unutar kabineta o Brexitu i državi.

Džonsonovo upozorenje povećalo je tenzije u vladinom kabinetu uoči ovonedjeljnog sastanka, piše danas BBC. On je rekao da želi “liberalni Brexit” u kojem bi Britanija mogla da odbaci nova pravila EU poslije 29. marta 2009. U intervjuu za “Sandej Tajms” (Sunday Times) Džonson je rekao da svaki sporazum mora Britaniji  pružiti “tu važnu slobodu da odlučimo sami o našem regulatornom okviru, našim zakonima i da radimo stvari na poseban način”.

On je istakao da će, ako Britanija bude primorana da primjenjuje iste zakone kao EU, mnogi ljudi “reći ‘Koja je poenta toga sto ste postigli’,zato što bismo prešli iz države članice u vazalnu državu”.

Džonson je naglasio da je britanska premijerka Tereza Mej odradila “fantastičan posao” osiguravajući zeleno svjetlo lidera EU u petak da se pregovori o Brexitu nastave dalje ka sporazumu o trgovini.

Međutim, Britanija je već pristala da se usaglasi sa pravilima EU po pitanjima koja se odnose na sporazum iz Belfasta kako bi osigurala da granica između Irske i Sjeverne Irske ostane otvorena, a u subotu je britanski ministar finansija Filip Hamond rekao da će Britanija nastaviti dvogodišnju fazu tranzicije koja bi “efektivno zamijenila status quo (postojeće stanje stvari)”.

Kabinet je, navodno, podijeljen između onih koji žele čvrsto da se drže pravila EU, kao što su Hamond i ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad, i onih koji žele da se od njih odalje. Džonson je ipak rekao da će čak i Hamond željeti određeni stepen odvojenosti, ukazujući na nedavni budžet i želju ministra da pojača tehnološki sektor Britanije.

– Bilo je vrlo primjetno u govoru o budžetu da je ministar usavršio ideju buduće regulatorne odvojenosti. Filip može da vidi da mi imamo veoma originalnu ekonomiju… mi ćemo možda u budućnosti željeti da je regulišemo na drugačiji način nego što to Brisel čini – rekao je Džonson.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj