OČEKUJE SE VETO SAD-a: Vijeće sigurnosti UN-a danas razmatra rezoluciju o statusu Jerusalema

Vijeće sigurnosti UN-a danas će glasati o nacrtu Egipatske rezolucije, kojom će se insistirati da odluke o statusu Jerusalema, nemaju pravni efekat i moraju biti odbačene, izjavile su jučer diplomate, prnosi N1.

Glasanje bi trebalo da uslijedi zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izreala.

U nacrtu rezolucije, koji je izradio Egipat i koji je napisan na jednoj strani, a u subotu proslijeđen na adrese svih 15 članica VS, ne pominju se ni SAD, ni Tramp, navodi britanska agencija koja je imala uvid u dokument.

U nacrtu rezolucije UN “potvrđuje se da sve odluke i akcije, čija je namjera da izmjene karakter, status ili demografski sastav svetog grada Jerusalema, nemaju pravni efekat, ništavne su i nevažeće i moraju da se ponište u skladu sa relevatnim rezolucijama Vijeća sigurnosti”.

U nacrtu se, takođe, pozivaju sve zemlje da se uzdrže od formiranja diplomatskih misija u svetom gradu Jerusalemu, u skladu sa rezolucijom 478 VS.

U nacrtu se zahtjeva da sve zemlje postupaju u skladu sa rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a u vezi sa Jerusalimom i ne priznaju bilo kakve akcije ili mjere, koje su u suprotnosti sa tim rezolucijama.

Britanska agencija navodi da diplomate tvrde da nacrt ima širu podršku, ali da će Vašington vjerovatno uložiti veto na taj tekst.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova i da ne bude prihvaćen veto nijedne od pet stalnih članica VS UN-a, odnosno SAD-a, Francuske, Britanije, Rusije i Kine.

Više od stotinu građana i predstavnika brojnih udruženja, okupilo se jučer u Sarajevu, na mitingu podrške sa jasnom porukom da nikada neće prihvatiti nedavnu odluku američkog predsjednika o tome da Jerusalem postane glavni grad Izraela.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj