MATIJA LUKAČ: Sirija – Teorije zavjere i teorije slučajnosti

Odlukom ruskog predsjednika Vladimira Putina o povlačenju glavnine ruskih snaga u Siriji zatvara se jedno mračno poglavlje moderne ljudske povijesti. Samoproglašeni kalifat takozvane ‘Islamske Države’ (DAIŠ) se urušio, no još uvijek ima snage za sporadične napade na polozaje Sirijske vojske i saveznika. Kako su pripadnici te terorističke tvorevine izbačeni iz svih gradova i naselja u centralnoj i istočnoj Siriji, proći će još neko vrijeme prije nego se i zadnji terorista eliminira.

Prisutnost pripadnika tzv. ‘Islamske države’ još uvijek se može naći duboko u pustinji južno od grada Deir Ez Zora s obje strane Eufrata, zapadno i unutar provincije Homs, kojima nije preostalo ništa osim nekakvog oblika gerilske borbe. S obzirom na nemogućnost dopreme naoružanja i osnovnih potrepština potrebnih za dugoročnu borbu, preostali pripadnici “kalifata” osuđeni su na propast i samo je pitanje vremena kada ce do kraja biti poraženi. Također, DAIŠ je prisutan u provincijama Dara i u malom području na granici provincija Hama i Idlib, te na području palestinskog izbjegličkog kampa Yarmouk u Damasku.

I sad imamo “otkrivanje tople vode” u vezi naoružanja koje je dospjelo u ruke “kalifata”. Naravno slučajno. Slučajno kao i godinama do sada. Britanski tim istraživača pod nazivom Conflict Armament Research (CAR, “Istraživanje naoružanja u sukobima”) objavio je izvjestaj na 200 stranica o pronalascima naoružanja koje je pronađeno kod terorista tzv. ‘Islamske Države’. Iako većina naoružanja i municije datira iz razdoblja prije 1990. godine porijeklom od članica bivšeg Istočnog bloka, pronađeno je i naoružanje proizvedeno između 2014. i 2017. godine, porijeklom od članica Europske Unije i čak SAD-a. Serijski brojevi otkrivaju da je navedeno naoružanje kupljeno od strane SAD-a i Saudijske Arabije, te je na kraju završilo u rukama DAIŠ-a. Kao sto sam rekao, slučajno.

Piše: Matija Lukač

Politika SAD-a da naoruža tzv. “umjerene pobunjenike” u Siriji bila je hvale vrijedna akcija na najveću radost pripadnika najbrutalnijih dzihadističkih skupina poput sirijskog ogranka al-Qaeda, Fronta al-Nusre i Daiša. Bilo CIA ili Pentagon, ovisno o području djelovanja, godinama su naoružavali određene skupine pod PR (Public Relations iliti propaganda) akronimom FSA (Slobodna sirijska vojska) za koje su znali da će na kraju to naoružanje zavrsiti u rukama al-Qaede i Daiša. No, za takve izjave bili bi ste optuzeni da ste “teoretičar zavjere” od strane razno-raznih novinara i analitičara, koje bi ukratko svrstao u skupinu “teoretičara slučajnosti”. Bivši američki državni tajnik John Kerry je sam izjavio da su “gledali kako Daiš raste” i kako je Daiš bio oruđe u vršenju pritiska na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Tipični primjer “teorije zavjere” i nešto što se desilo sasvim slučajno, zar ne? Istraživanje CAR-a anulira sve optužbe o teorijama zavjere u vezi indirektnog naoružavanja terorističkih skupina, no to je samo kap u moru “teorija zavjere” koje će u narednim godinama biti u potpunosti razotkrivene. Istina se neće moći dugo skrivati.

Sirijske vlasti su tijekom 2011. godine upozoravale na prisutnost al-Qaede u Siriji. Zapadni “novinari” i političari redom su odbacivali takve tvrdnje iako su činjenice upućivale na durgačije stanje. Čak i kada je početkom januara osnovana sirijska podružnica al-Qaede Front al-Nusra, i kada je lider al-Qaede Ayman al-Zawahiri u februaru 2012. godine javno pozvao muslimane cijeloga svijeta da podrže “pobunjenike” u Siriji čiji je cilj svrgavanje Bashara al-Assada, to nije bilo dovoljno da se na Zapadu barem zapitaju da li je podrška “pobunjenicima” legitimna i opravdana. No, desilo se upravo suprotno. Tek tada je počelo masovno naoružavanje “pobunjenika”, a priliv stranih plaćenika i vjerskih fanatika u Siriju se brojao u desecima tisuća. Možemo slobodno reći da je Zapad svjesno “sklopio savez sa samim vragom” u nadi da će se plan “smjene režima” ostvariti u Siriji.

Ako je običnim građanima koji su pratili stanje u Siriji bilo kristalno jasno jos 2011. godine tko su “pobunjenici”, nije moguće da Zapadne tajne službe nisu znale s kime imaju posla. Posebno je žalosna činjenica da su mnogi novinari stali čvrsto uz projekt “smjene režima” u Siriji, i protivno svake profesionalne etike jednostrano izvještavali romantizirajući najbrutalnije glavosječe i kriminalce, odbijajući pri to sve argumente sluzbenih sirijskih vlasti i najveće većine Sirijaca koji su bili pod zaštitom Sirijske vojske. To je bilo posebno šokantno za većinu Sirijaca koji su u nevjerici promatrali kako Zapad podržava najgori ljudski šljam u Siriji. Još onda je postalo jasno da Zapadu nije u interesu nikakva “sloboda i demokracija” u Siriji, nego slom Sirije i njezinih institucija, postavljanje nekakve kvislinške vlade koja bi sluzila interesima Zapada, te slom snaga Otpora prema Izraelu. 

Žalosna je istina da se potvrdjene i vjerodostojne informacije objavljene u alternativnim medijima guraju pod tepih, barem onoliko dugo dok se pojedina informacija više ne može skrivati. Navodni kemijski napadi Sirijske vojske pokazuju koliko se daleko ide u ciljanoj kampanji demonizacije Sirije i njezinog vodstva, kada pojedini službenici UN-a kao i sami OCWP (Organizacija za zabranu kemijskog oružja) ne prihvaćaju niti jedan jedini protuargument i dokaz od strane službenih sirijskih vlasti i Rusije. No, al-Qaeda i skupine blisko povezane s al-Qaedom za njih su vjerodstojni izvori, te ih prihvaćaju bez doze opreza ili sumnje. I kada kažete ovakvu rečenicu optužit će vas da ste “teoretičar zavjere”, iako je slučaj “kemijskog napada” u Khan Shaikhunu u aprilu ove godine dokaz da je tomu tako. Skupina Hayat Tahrir al-Sham, rebrandirani Front al-Nusra (sirijski ogranak al-Qaeda) tamo drži vlast. A ako su oni vladaju spomenutim područjem, da li je “teorija zavjere” da su službenici UN-a i OCPW-a prihvatili “dokaze” pripadnika i bliskih suradnika te kriminalne terorističke organizacije?

Takozvane “Bijele kacige” su poseban primjer nemorala Zapadne propagande. Brojni dokazi o bliskoj suradnji te “humanitarne” organizacije s Frontom al-Nusra jednostavno se ignoriraju, i naravno, svatko tko dovodi u pitanje “Bijele kacige” etiketira se kao “teoretičar zavjere”. Kako se “Bijele kacige” predstavljaju kao neutralna nevladina organizacija (NGO) te djeluju isključivo na područjima pod kontrolom teroristickih skupina, činjenica da su najviše financirani državnim sredstima SAD-a i Velike Britanije dovodi u pitanje “nutralnost” te organizacije. Svjedočanstva ljudi posebno u istočnom Aleppu koji su nakon oslobođenja progovorili o “Bijelim kacigama”, te su direktno optužili pripadnike te organizacije za kriminal, pljačku, pa cak i za sudjelovanje u obojstvima, njihova svjedočanstva su sasvim nebitna Zapadu.

Napomenimo da je ruski Centar za pomirbu u Siriji izdao priopćenje u kojem direktno optužuje “koaliciju” predvođenu SAD-om da stvara tzv. “Novu sirijsku vojsku” sastavljenu od bivših pripadnika Daiša, Fronta al-Nusre i ostalih terorističkih skupina. Nije teško zaključiti da su pripadnici Daiša koji sudjeluju u novom američkom projektu mahom oni koji su se predali toj “koaliciji”, posebno u borbama za Raqqu i naftna polja u provinciji Deir Ez Zor. Baza se nalazi na području izbjegličkog kampa u sjeveroistočnoj Siriji 20 kilometara od grada al-Shadadah, te ih se trenira isključivo za borbu protiv Sirijske vojske i njezinih saveznika. Naravno, pripadnici “koalicije” će to negirati i pokušati svrstati takve izjave u rubriku “teorija zavjere”, no logika i povijest sirijskog sukoba govori drugačije.

Mnoge informacije se i dalje skrivaju, činjenice se ignoriraju i omalovažavaju, predstavljaju se sulude teorije poput poput one da je Iran vodeći svjetski sponzor terorizma slijedeći pri tom propagandni narativ službene američke administracije. Administracije koja je ionako samo u službi Izraela i cionističke ideologije sa velikim saveznikom Saudijskom Arabijom čija ideologija vlada ne samo najbrutalnijim terorističkim skupinama, nego i cijelom sirijskom “revolucijom”.

Primjera je previše da bi se opisali u jednom kratkom tekstu. No, što je u Siriji “teorija zavjere”, ili sama zavjera, odgovor na to pitanje sigurno nećete naći kod raznoraznih “teoretičara slučajnosti”.

 

 

(Global CIR/Piše: Matija Lukač)

Komentarion this Post

 1. Odličan intervju Bravo Matija!!!!!

  Reply
 2. “teorija zavjere”, ili sama zavjera odgovor je jedanSVJETSKA Vladajuca “elita” zavadi pa vladaj !!!!!

  Reply
 3. Volio bih da jednom neko od sirijskih ili pro- sirijskih analiticara pokusa objasniti jednu puno vecu misteriju od ovih koje su pomenute u ovoj analizi, a zbog koje su hiljade sirijskih vojnika i civila izgubili zivote, a to je na koji nacin se oruzjem i municijom snabdjevaju izolovane teroristicke enklave u dubini sirijske teritorije? Besmisleno je tvrditi da su imali zalihe dovoljne za 4-5 gisina intenzivnog ratovanja, neki tvrde da da imaju sopstvenu proizvosnju, ali i za to im je potrebno puno repromaterijala koji oni nemaju nego ga moraju nabaviti iz vana………………………………………A takodje i ova konstatacija da ce ID uskoro biri potpuno unistena je veoma plitka. Oni su izgubuli teritoriju, ali unisteni nece biti nikad jer to nije geografski pojam nego ideologija koja ima milione sljedbenika sirom svijeta i oni ce nakon gubitka teritorije preci na jos gore i podlije metode borbe

  Reply
  • Pa i ideologija moze biti unistena,ako je se ne bude hranilo iz vana. Ali sigurno ce za to trebat dugotrajan i ustrajan rad,bez puno kompromisa. Ruzan posao svakako.

   Reply

Komentiraj