TRUMP DODATNO IZOLOVAN! SAD uložile veto na rezoluciju o Jerusalemu u Vijeću sigurnosti UN-a

SAD su uložile veto na Nacrt rezolucije VS UN-a kojom bi Vašingtonu bio upućen poziv da povuče odluku o priznavanju Jerusalema za prijestolnicu Izraela. To je saopštila ambasadorka SAD Niki Hejli, a takav scenario je ranije najavio njen izraelski kolega Deni Denon.

SAD uložile veto u SB UN – "Tramp je još više izolovan"

U tekstu rezolucije, koji je pripremio Egipat, izražava se “duboka žalost zbog nedavnih odluka u vezi sa statusom Jerusalema”, premda se ne pominju ni SAD ni američki predsjednik Donald Tramp, navodi Rojters. Diplomate kažu da Nacrt rezolucije ima široku podršku među 15 članica Savjeta bezbjednosti i da, iako rezolucija nije usvojena, ovo glasanje dodatno izoluje Trampa po pitanju Jerusalema.

U nacrtu se ističe da bilo kakva odluka ili akcija o izmijeni karaktera, statusa ili demografskog sastava Svetog grada Jerusalema nema pravni efekat, ništavna je i nevažeća, te da se mora odbaciti u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti. Takođe, u nacrtu rezolucije se sve zemlje pozivaju da se uzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jersualemu.

Podsjećamo, Tramp je napravio oštar zaokret u odnosu na višedecenijsku politiku SAD kada je ranije ovog mjeseca priznao Jerusalem za prijestonicu Izraela, što je naljutilo Palestince ali i ostatak svijeta.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj