U BORBI ZA BENEFICIJE: Dok našim ulicama haraju razne mafije i klošarske družine, tražiti beneficije i povećanja primanja je zaista degutantno

Pred početak sjednice Predstavničkog doma ispred Parlamenta Federacije BiH danas se  okupilo pedesetak policijskih službenika, a kako bi, i tokom drugog dana protesta, ukazali na svoje neslaganje za Prijedlogom zakona o PIO-u. Iako u dnevnom redu današnje sjednice nije predviđena ova tačka, policajci ističu da su došli spriječiti „naprečac“ usvajanje zakona. Podsjećamo, neki ogranci sindikata tvrde da nova zakonska rješenja za policijske službenike podrazumijevaju obračunavanje manjih penzija, nego što je to slučaj sa trenutnim zakonom.

Ovo je samo jedan u nizu protesta policijskih službenika iz Federacije BiH koji se zalažu sa više penzije i dodatne pogodnosti. Obični svijet bi kazao da ne bi ni znao koliko moćnu policiju imamo da se nisu počeli okupljati ispred federalnih institucija.  Za sljedeće proteste najavili su izlazak 5.000 službenika. Tako bi i trebalo biti, najbolja je ona policija koju ne primjećuješ,  a koja te štiti. Međutim,  ovdje imamo jedan problem jer  zaista je naša policija neprimjetna, ali samo zato što ne radi, ili možda radi ali rezultata nema.

Recimo da se nalazite u nekoj kritičnoj situaciji u Sarajevu i imate broj policijske uprave vaše općine. Ukoliko se sporni događaj (pljačka, tuča, pokušaj ubistva i slično) ne dešavaju na teritoriji te općine, nemate raloga da zovete vašu upravu policije jer će vam nakon što im kažete adresu kazati da to nije njihova nadležnost i uputiti vas na broj druge policijske stanice. Nema veze što se u istom tom trenutku pred vašim očima odigrava jedno krivično djelo koje može imati za posljedicu, ako ništa, veću materijalnu štetu, a možda i žrtve. To je nebitno, najbitnije je da policajac iz jedne sarajevske općine ne pređe u drugu, pa čak ni da obavijesti kolege jer mu je makar to lakše nego osobi koja je u nevolji i koja ga zove.

O kantonima da ne govorimo. Sveta linija kantonalnih granica se poštuje više nego državna. Deset ‘različitih država’ i MUP-ova u Federaciji i svi se na svoj način bore protiv kriminala. Jedino se ovdje može desiti da cijela mahala zna ko je lopov, osim policije. Cijela škola zna ko dila drogu osim policije. Svi znaju ko krade tri-četiri auta dnevno u Sarajevu, osim policije. Kada prijavite krađu odmah vam kažu da vam ne mogu pronaći automobil jer su te ‘bande iz Istočnog Sarajeva’ već vjerovatno došle sa njim do granice sa Srbijom.  

Naravno, sada će mnogi za takvu situaciju optužiti Daytonski sporazum i Ustav BiH koji je podijelio državu kako je podijelio. Međutim, to nije izgovor za gotovo nikakvu koordinaciju među policijskim službama i tijelima dok građani plaćaju najveći ceh te neorganiziranosti. I na koncu, da su ti policajci izašli zbog toga na ulice, zbog činjenice da im se onemogućava normalan rad, to bih nekako i razumio pa čak i podržao njihove zahtjeve jer bi tada s pravom zaslužili više penzije i plaće. Valjda bi policiji trebao smetati kriminal na svakom koraku, pa tek onda penzije.

Međutim, dok našim ulicama haraju razne mafije i klošarska udruženja, a policiji vezane ruke, tražiti beneficije i povećanja primanja je zaista u najmanju ruku degutantno.

A o čemu se zapravo radi?

Iako su brojne sindikalne organizacije podržale prijedlog Vlade FBiH da se Zakonom o dopuni Zakona o policijskim službenicima riješi pitanje uvjeta penzionisanja svih policijskih službenika, neke od sindikalnih organizacija ipak su se danas odlučile na proteste pred zgradom Vlade.

Agencija Fena je ranije, pozivajući se na Vladu FBiH, objavila podatke o plaćama i penzijama predsjednika sindikata koji se najviše bune protiv vladinog rješenja novog zakona o PIO-u. Prema tim informacijama, predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić je uz prosječnu mjesečnu plaću od 1.873 KM od sindikata ove godine naplatio 3.500 KM.

Predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić je uz mjesečnu plaću od 1.757 KM na ime sindikata primio još 4.878 KM, dok je predsjednik Sindikata policije iz ZDK Almir Salkičević mjesečnoj plaći od 1.411 KM dodao i 3.354 KM na ime predstavnika sindikata. Prema informacijama iz Vlade, ukoliko se usvoji zakon kojeg je Vlada predložila, oni bi nakon okončanja službe imali penzije u sljedećim iznosima: Alagić – 1.254 KM, Hadžiabdić – 1.177 KM, a Salkičević – 945 KM.

Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-ova u FBiH u 2017. godini je primao prosječno plaću od 1.823 KM, a od sindikalne organizacije je primio 1.621 KM. Fahrudin Halač, predsjednik Unije samostalnih sindikata policije FBiH u 2017. godini je imao prosječnu plaću od 3.127 KM, a od Sindikata je u istoj godini primio 4.202 KM. Primjera radi Fadil Novalić, premijer FBiH, trenutno ima plaću nešto veću od 3.400 KM.

Inače, pojedini predstavnici sindikata danas su tvrdili da podaci koje je Fena objavila pozivajući se na Vladu, a koji se odnose na primanja od sindikata, nisu tačni. Mahmut Alagić je i novinarima kazao da njegova naknada za funkciju u Sindikatu iznosi “samo 150 KM mjesečno”, a da mu je plaća 1.620 KM. 

Prijedlog Vlade FBiH je takav da bi penzije policijskim službenicima u budućnosti iznosile od oko 650 KM do više od 1.500 KM, ovisno o činovima i iznosu plaće koju su primali. Bitno je naglasiti da to nije fiksni iznos, da se radi o iznosu od 67 posto od plaće, što znači da u godinama kada se povećavaju iznosi penzija generalno, povećava se iznos penzija i policijskim službenicima koji već imaju povlasticu u vidu beneficiranog staža.

Dok sindikati policije tvrde kako bi novim zakonom o PIO-u bili oštećeni, iz Federalne vlade i Saveza penzionera FBiH sve vrijeme tvrde da to nije tačno.

Pojedine profesije, zbog specifičnosti posla, imaju beneficiran radni staž, poput policajaca. To znači da policajac, ukoliko je u ovoj godini radio 12 mjeseci, dobija 16 mjeseci staža. U prijevodu, policajci sa 30 godina efektivnog staža dobiju 40 godina penzijskog staža, odnosno, penziju kao da su radili 40 godina.

 

(Global CIR/Agencije/Priredio: Amel Jašarević)

Komentiraj