DOKUMENT ‘STRATEGIJA NACIONALNE SIGURNOSTI’: Kina i Rusija pokušavaju potkopati sigurnost i napredak SAD-a, branit ćemo se pa makar i narušili međunarodne sporazume

Kina i Rusija rade na štetu interesa SAD, navela je Bijela kuća u dokumentu koji određuje “Strategiju nacionalne sigurnosti”, čije je glavne linije predstavio američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

Kina i Rusija prkose moći, utjecaju i interesima Amerike i pokušavaju potkopati sigurnost i napredak Amerike“, piše u tom dokumentu od šezdesetak stranica. Kako se navodi, Kina i Rusija žele stvoriti svijet koji je antiteza vrijednostima i interesima SAD.

Kina je optužena da želi izgurati SAD iz Azijsko-pacifičke regije.

“Oni /Rusija i Kina/ su odlučni u tome da ekonomije učine manje slobodnim i manje pravednim, da im vojske jačaju, kao i da kontrolišu informacije i podatke kako bi vršili represiju nad njihovim društvima i širili uticaj”, naveo je Tramp predstavljajući strategiju nacionalne bezbjednosti.

U ovom dokumentu se navodi da se SAD suočavaju sa izuzetno opasnim svijetom, da su građani SAD na prvom mjestu i da Amerika ponovo vodi na svjetskoj sceni. “SAD će braniti svoj suverenitet, pa čak ako to znači i rizikovanje sporazuma postignutih sa drugim zemljama”, dodaje se u dokumentu.

Tramp je podsjetio da su prijetnje Sjedinjenim Državama, kada je preuzeo dužnosti, bile neposlušni režimi, radikalne islamske terorističke grupe i teroristi na Bliskom istoku. On je naveo da propusne granice i zakoni o migracijama koji se ne primjenjuju utiču da su Amerikanci ranjivi kod kuće, dok su trgovinske prakse oslabile ekonomiju.

Trampov stav o nacionalnoj bezbjednosti odražava njegove prioritete sagledane u predizbornoj poruci “Amerika na prvom mjestu”, koji uključuju zaštitu teritorije i granica SAD, obnovu američke vojske, prikazivanje snage u inostranstvu i težnju ka trgovinskim politikama koje više odgovaraju SAD.

“Rusija pokušava oslabiti američki utjecaj u svijetu i stvoriti podjele s našim saveznicima i partnerima”, dodaje se u tekstu.

Peking je naveo da se nada kako će pridonijeti poboljšanju povjerenja između Kine i SAD-a. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Čunjing (Chunying) rekao je da “brojni elementi dokazuju da su ekonomski odnosi između dvije zemlje povoljni”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj