OBRAČUN SA ‘POLITIČKIM ISLAMOM’! Nova austrijska vlada ima plan: Oduzimati migrantima gotovinu,’integracija putem zasluga’, stroga kontrola nad programom islamskih škola i vrtića, kao i onoga što se propovijeda u džamijama

Nova vladajuća koalicija u Austriji koju predvodi Sebastian Kurz, tridesetjednogodišnji konzervativac, koji je na čelu Narodne stranke (ÖVP) od svibnja, zajedno s ekstremno desnom Slobodarskom strankom (FPO) na putu je da u Austriji uvede drakonske kontrole na granicama te da radikalno izmijeni politike te zemlje prema migrantima.

U kolumni Leonida Bershidskyja za Bloomberg, taj novinar piše kako će Austrija odsad biti pod povećalom svojih europskih susjeda i to ne samo zato jer joj u vladi sjede članovi ekstremne desnice, već i zato što će uskoro postati prva zapadnoeuropska zemlja koja će u svoje zakone implementirati postulate ekstremno desne politike prema migrantima.

Stranka FPÖ u austrijskoj vladi je tako dobila ministre unutarnjih i vanjskih poslova te obrane, a potpredsjednik vlade njen je čelnik Heinz-Christian Strache. Nova koalicija, sasvim je jasno i da se iščitati i u 180 stranica dugom koalicijskom sporazumu, priklonit će se zemljama tzv. Višegradske skupine koje odbacuju bilo kakvu imigraciju. Naime, Kurz je mišljenja kako su Austrijancima “dojadile mlitave centrističke politike” koje su vodili dosadašnje “velike koalicije” pa je mladi pučanin odlučio u pregovore krenuti sa Stracheom, koji je inače, u prošlosti imao veze s neonacistima, a snažno se protivio i Europskoj uniji. Iako je ulaskom u koaliciju, odustao od nekih svojih ranijih zagovora poput onog o rušenju eura, mnogi strahuju da će Strache, s obzirom na resorna ministarstva koja je dobila njegova stranka, sada politiku te zemlje, u potpunosti, zaokrenuti u desno, a ovo bi se najprije i najjasnije moglo vidjeti na primjeru migranata.

Austrija skrenula radikalno desno

“Naša imigracijska politika trebala bi biti ona koju podržava većina stanovništva”, poručili su iz vladajuće koalicije i naveli da će im jedan od narednih koraka biti izmjenu zakona kojima se definira status izbjeglica i tražitelja azila u Austriji.

Naime, izbjeglice, ekonomski migranti i tražitelji azila razlikuju se po tome što će odsad u Austriji biti strogo odijeljeni u smislu da će migranti u zemlju ulaziti po mnogo strožim kriterijima i “na temelju zasluga”, odnosno u skladu s potrebama tržišta rada u Austriji. Tražitelji azila su, pak, druga priča. Bershidsky tako navodi kako je naum austrijske vlade strogim zakonima i kontroloma spriječiti da se prava azilanata, implementirana u međunarodne zakone, zloupotrebljavaju u Austriji.

U praksi, ovo će zapravo značiti nevjerojatno stroge kontrole i provjere kakve u Europi dosad nisu postojale. Tražiteljima azila u Austriji, tako će se u skoroj budućnosti oduzimati mobilne telefone kako bi se analizom rute kretanja, utvrdila namjera njihova putovanja te, ako je to potrebno, ustvrdio njihov identitet. Ako se identitet osobe nekim slučajem ne bi mogao potvrditi kao što je to bio čest slučaj tijekom izbjegličke krize 2015.-2016., nova austrijska vlada glatko će odbiti azil.

Kako će reagirati europski sudovi?

U planu im je i zapljena gotovine koju bi tražitelj azila eventualno imao kod sebe, a njome bi se onda platili troškovi boravka te osobe u Austriji. No, ovo nije sve. Kako navodi Bershidsky, svaka pomoć koju bi tražitelji azila dobili u Austriji, trebala bi biti isključivo čin milosrđa, a zabranjuje se individualni smještaj izbjeglica. Odustaje se i od “povjerljivog” odnosa liječnik – pacijent kad je riječ o bolestima koje neki od tražitelja azila može imati.

Svi tražitelji azila ranije osuđeni za neki zločin bit će deportirani, a općenito se ograničavaju i postupci žalbe na deportaciju. Još uvijek nije poznato kakva će biti reakcija europskih sudova na novi smjer austrijske politike prema migrantima. Naime, međunarodni zakoni propisuju pravila kojima se ne krši dostojanstvo migranata pa će biti zanimljivo vidjeti kakav će biti njihov komentar.

Austrijska vlada će i migrante, koji se budu opirali integraciji, sankcionirati, a moto pod kojim će voditi buduću politiku bit će “integracija putem zasluga”. Vlada će im tako osigurati satove njemačkog jezika i općenito lekcije iz kulture i vrijednosti, a oni koji na ispitima ne budu zadovoljili, suočit će se s ozbiljnim sankcijama. Nijedno dijete neće moći upisati školu u Austriji, ako prije toga ne savlada dovoljno njemački jezik. Ultimativna nagrada za trud bit će austrijsko državljanstvo, navodi Bershidsky.

Vladin program sadrži i posebno potpoglavlje o borbi protiv “političkog islama”, koji se definira kao odbacivanje austrijskih vrijednosti i društvenih normi u korist svjetovne “islamizacije” društva. To uključuje i zabranu stranih prikupljanja sredstava kojima bi se financirale vjerske organizacije, ali i stroga kontrola nad programom islamskih škola i vrtića, kao i onoga što se propovijeda u džamijama.

Austrijski eksperiment na djelu

U Austriji je stoga na snazi svojevrsni eksperiment.

U slučaju da plan nove koalicije uspije te dovede do nekog objektivno boljeg ishoda za situaciju s migrantima poput pada njihove nezaposlenosti ili manje slučajeva nezakonitih ulazaka u zemlju, Bershidsky smatra kako će to značiti da će i druge austrijske stranke slijediti njihov primjer. Populiste pak, u slučaju uspješnosti, može izvući iz oporbe i omogućiti približavanje “glavnim” i većim strankama, kao i odgovorniji i ozbiljniji imidž.

Ipak, taj će uspjeh na koncu možda ipak ostati nedostižan za Kurza i njegovu koalicijsku vladu. Pokušavajući izolirati europsku zemlju koja ostaje poželjno odredište iz današnjih golemih migracijskih tokova, slično je pokušaju da se prstom pokuša zaustaviti branu koja popušta, zaključuje Bershidsky i dodaje da se integracija ionako ne može postići drakonskim kaznama i kontroloma. Odgovornost je na obje strane, tvrdi Bershidsky.

.“Austrija može tu činjenicu pokušati zanemariti jedan ili dva izborna ciklusa, no birači će prestati nagrađivati tu politiku ako ona uzgaja neprijateljstvo u migrantskim zajednicama i tako, u konačnici, zemlju čini manje sigurnom za sve njene građane”, zaključio je na kraju.

 

(Global CIR/Bloomberg/net.hr/Agencije)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Kome se svidja Azija samo naprijed i a ne vuci sve zbog terorista Muslimanskog Bratstva !!!!

    Reply

Komentiraj