PANIKA U RIJADU: ‘Presreli smo raketu iznad glavnog grada, ispalili su je jemenski Huti!’

Nad glavnim gradom Saudijske Arabije u utorak se izdignuo dim i čula se eksplozija, prenosi britanska agencija Reuters iskaze očevidaca, a glasnogovornik jemenskih Hutija objavio je na Twitteru da su njihove snage prema Rijadu ispalile balističku raketu.

Saudijske službe sigurnosti nisu odgovarale na upite. Reuters navodi da se dim izdiže iznad sjeveroistočnog dijela Rijada. TV Arabija izvijestila je da je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom presrela balističku raketu južno od Rijada.

Unutarnji sukobi u Jemenu

Borbe u Jemenu vode se od ožujka 2015. godine kad je koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije intervenirala u toj državi. Saudijci su tom prilikom stali na stranu Abda Raba Mansura Hadija, štićenika Saudijaca, koji je na mjestu predsjednika zamijenio Alija Abdulaha Saleha koji je, nakon velikih prosvjeda, bio prisiljen odstupiti. Saleh je na vlasti bio 30 godina.

Na Salehovu stranu tada su stali Hutiji, pobunjenici koji su pod svoju kontrolu stavili sjever zemlje, dok jug Jemena drže Hadijeve snage. Hadi je, inače, štićenik Saudijske Arabije, a Hutiji su saveznika našli u Iranu. Hutiji su u samo nekoliko mjeseci uspjeli prigrabiti vlast i raspustiti parlament te formirati nova tijela vlasti. Njihove poteze nisu priznala sunitska plemena te vođe s juga Jemena pa je zemlja potonula u sukobe.

Propali pregovori

U međuvremenu, Hutiji su se okrenuli protiv Saleha te su ranije ovog mjeseca objavili informaciju kako je Saleh ubijen u borbama u Sani, a uskoro su to potvrdili i izvori iz njegove stranke.

Potkraj prošlog mjeseca, dvije strane su organizirale pregovore ne bi li smanjile međusobnu napetost. No ti pregovori su propali i nikakav dogovor nije postignut, a Saudijska Arabija prošli je mjesec presrela dva balistička projektila ispaljena iz Jemena, jedan kod međunarodne zračne luke u Rijadu, dok je drugi ciljao jugozapadnu pokrajinu Asir.

U jemenskom sukobu je poginulo više od 8750 ljudi, među kojima velik broj civila, a UN ocjenjuje da je prouzročio “najgoru humanitarnu krizu na planetu”. Usto, više od 2000 ljudi je umrlo od kolere. Zbog nezaposlenosti, previsokih cijena hrane i manjka socijalnih usluga, glad prijeti više od 10 milijuna Jemenaca.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj