PRIORITET PRAVOSUĐE! Mogerini: Ubrzati reforme na Zapadnom Balkanu

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini pozvala je sve partnere na Zapadnom Balkanu da ubrzaju ključne reforme i naprave konkretne korake na putu eurointegracija.

“Kao što je jasno potvrđeno ove godine, uključujući u Evropskom vijeću u martu i u govoru predsjednika Žan Klod Junkera o Stanju Unije iz septembra, 2018. godina će doneti jedinstvenu priliku za region da napravi nepovratne korake u cilju eurointegracija, stavljajući prioritet na neophodne reforme, posebno one u oblasti vladavine prava, pravosuđa i osnovnih prava”, stoji u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) izdatom poslije sastanka Mogerini sa premijerima zapadnobalkanske šestorke u Briselu.

U saopštenju se navodi da je visoka predstavnica za spolju politku i bezbijednost i potpredsjednica Evropske komisije bila domaćin premijerima sa Zapadnog Balkna na sastanku na kome se razgovaralo o situaciji u regionu, sa posebnim fokusom na mogućnostima napretka regiona u 2018. godini u procesu evrointegracija.

Dodaje se da su svih šest premijera iz regiona potvrdili punu posvećenost eurointegracionom procesu.

Sa obnovljenom dinamikom u politici proširenja EU i šansom da se napravi važan napredak u regionu, visoka predstavnica je naglasila potrebu da partneri sa Zapadnog Balkana ubrzaju ključne reforme i isporuče građanima regiona ono što oni očekuju u vidu konkretnih koraka ka EU integracijama, navodi se u dokumentu EEAS.

U tekstu se ističe da su učesnici sastanka naglasili svoju duboku odlučnost i interes za jačanje saradnje, dobrosusjedskih odnosa i promociju regionalnog razumijvanja. U tom kontekstu, posebno je naglašena važnost razgovora između srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog predsjednika Hašima Tačija o napretku u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj