PRVI VETO NAKON ŠEST GODINA: Izrael pozdravlja veto SAD-a, Palestinci traže hitan sastanak Generalne skupštine UN-a

Nakon što su SAD sinoć stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a kojom se poziva na odbacivanje odluke predsjednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalema za prestonicu Izraela, Izrael zahvaljuje Amerikancima, dok Palestinci najavljuju poziv na hitan sastanak Generalne skupštine UN-a.

Izrael pozdravlja veto SAD, Palestinci traže hitan sastanak Generalne skupštine UN

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je, putem video-snimka objavljenog na Facebooku, rekao da je američka ambasadorka u UN Niki Hejli “upalila svijeću istine” i “raspršila laži”, uporedivši je sa Makavejcima, jevrejskim ratnicima, prenosi AP. Istovremeno, palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Maliki najavio je, u izjavi novinarima u Ramali, da će Palestinci u roku od 48 sati zatražiti hitan sastanak Generalne skupštine UN, javlja Rojters. Kako je Maliki istakao, međunarodna zajednica će “odluku predsjjednika Trampa smatrati ništavnom i nevažećom”.

U međuvremenu, palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je u javnim komentarima visokim palestinskim zvaničnicima da neće više prihvatiti SAD kao posrednika na Bliskom istoku.

Sjedinjene Američke Države stavile su jučer veto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje Trampove odluke da Jerusalem prizna za prijestolnicu Izraela, dok su preostalih 14 članica Vijeća glasale za taj nacrt rezolucije.

Ovim potezom su se SAD još više izolovale kad je riječ o spornoj Trampovoj odluci donijetoj ranije ovog mjeseca, ocjenjuje Rojters. Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je da je uložila veto na rezoluciju UN “u znak odbrane američkog suvereniteta i uloge Amerike u mirovnom procesu na Bliskom istoku”, prenosi AP.

“Nijedna zemlja neće govoriti Sjedinjenim Američkim Državama gdje treba da uspostave svoju ambasadu”, rekla je Hejli VS-u nakon što je uložila prvi veto SAD poslije više od šest godina.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj