AMBASADORICA SAD-a SE NE ŠALI: Zapisivat ćemo imena onih koji u UN-u budu kritikovali Trumpa

Sjedinjene američke države će bilježiti imena onih koji na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) glasaju za neobavezujuću rezoluciju kojom se kritikuje odluka Donalda Trampa da prizna Jerusalem za prijestolnicu Izraela. To je putem Twittera saopštila američka ambasadorka u UN-u Niki Hejli, uoči izjašnjavanja koje će se održati u četvrtak.

“U UN-u se od nas uvijek traži da činimo više i dajemo više. Stoga, kada mi donesemo odluku, po volji američkog naroda, o tome gdje će biti naša ambasada, ne očekujemo od onih kojima smo pomagali da nas napadaju. U četvrtak će se glasati o kritici naše odluke. SAD će zapisivati imena“, poručila je Hejlijeva na ovoj društvenoj mreži.

SAD su u ponedjeljak uložile veto u Vijeću sigurnosti UN-a na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje odluke američkog predsjednika Trampa da Jerusalem prizna za prijestolnicu Izraela, dok su preostalih 14 članica Vijeća glasale za taj nacrt rezolucije. Ovim potezom su se SAD još više izolovale kad je riječ o spornoj Trampovoj odluci donijetoj ranije ovog mjeseca, ocijenio je Rojters.

Američka ambasadorka u UN-u Niki Hejli rekla je da je uložila veto na rezoluciju UN-a “u znak odbrane američkog suvereniteta i uloge Amerike u mirovnom procesu na Bliskom istoku”, prenosi AP. “Nijedna zemlja neće govoriti SAD gdje treba da uspostave svoju ambasadu”, rekla je Niki Hejli Vijeću sigurnosti UN-a nakon što je uložila prvi američki veto poslije više od šest godina.

Niki Hejli je istakla da Tramp “veoma vodi računa da ni na koji način ne prejudicira ishod pregovora o konačnom statusu”.

Od UN-a više štete, nego koristi

Američka ambasadorka je, takođe, optužila neke zemlje, koje nije imenovala, “za pokušaj iskrivljavanja odluke predsjednika Trampa u korist njihovih sopstvenih agendi”, naglasivši da je stav SAD “u potpunosti u skladu sa prethodnim rezolucijama Vijeću sigurnosti.

Niki Hejli je napomenula da su SAD dale Palestincima više od pet milijardi dolara od 1994. što je, kako je navela, više nego što je ijedna druga zemlja izdvojila. “SAD nikada nisu bile posvećenije miru na Bliskom istoku”, istakla je ona, nazvavši večerašnje glasanje “uvredom koja se neće zaboraviti”.

Kako je zaključila, “ovo je još jedan primjer da Ujedinjene nacije nanose više štete nego što donose koristi u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba”.

U tekstu rezolucije o kojem je Vijeće sigurnosti UN-a glasao, a koji je pripremio Egipat, izražava se “duboka žalost zbog nedavnih odluka u vezi sa statusom Jerusalema”, premda se ne pominju ni SAD ni Tramp, navodi britanska agencija.

U nacrtu se ističe da bilo kakva odluka ili akcija o izmjeni karaktera, statusa ili demografskog sastava Svetog grada Jerusalema nema pravni efekat, ništavna je i nevažeća, te da se mora odbaciti u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Takođe, u nacrtu rezolucije se sve zemlje pozivaju da se uzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jerusalemu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj