DOK KURZ NAJAVLJUJE BORBU PROTIV ANTISEMITIZMA, NJEGOVI PARTNERI PORUČUJU: “Islamu nije mjesto u austrijskom društvu”

Novi austrijski kancelar upozorio je u svome nastupnom govoru da ne treba zaboraviti “tužne i sramotne događaje iz ožujka 1938.” kada su njemačke trupe osvojile zemlju i nisu naišle na otpor

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je u srijedu u svom prvom govoru u parlamentu da će prioritet njegove vlade biti borba protiv antisemitizma u svim oblicima, kako mu ne bi bilo mjesta u Austriji. “Odlučno ćemo se boriti protiv antisemitizma u svim njegovom oblicima. To je osnovni zadatak naše vlade”, rekao je konzervativni čelnik koji vodi koaliciju u kojoj je i krajnje desna Slobodarska stranka (FPOe).

Članovi FPOe na udaru kritika zbog antisemitskih izjava

FPOe raspolaže sa šest ministarskih resora – među kojima unutrašnjih poslova, obrane i vanjskih poslova – u vladi koja je stupila na dužnost u ponedjeljak. Izrael je jasno rekao da njegovi ministri za sada neće imati izravnih kontakata s ministrima  koji dolaze iz te stranke.

Nekoliko članova FPOe-a našlo se na udaru kritika zbog antisemitskih izjava u prošlosti, ali oni su se posljednjih godina pokušali približiti židovskoj zajednici.

“Islamu nije mjesto u austrijskom društvu”

Kancelar Kurz je također upozorio da ne treba zaboraviti “tužne i sramotne događaje iz ožujka 1938.” kada su njemačke trupe osvojile zemlju i nisu naišle na otpor.  Sljedeće godine se obilježava 80. obljetnica Anschlussa, kada je nacistička Njemačka pripojila Austriju.

Prema programu koalicije, među njezinim prioritetima je i smanjenje socijalne pomoći migrantima a šef FPOe Heinz-Christian Strache, koji je sada vicekancelar, ocijenio je da “islamu nije mjesto u austrijskom društvu”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj