EVROPSKA UNIJA JEVREJSKIH STUDENATA OSUDILA AUSTRIJSKU KOALICIJU: Nećemo biti ‘smokvin list’ za partiju koja ima korijene u nacističkom pokretu

Evropska unija jevrejskih studenata (EUJS) pozvala je danas evropske lidere i institucije da osude novu austrijsku vladajuću koaliciju u čijem je sastavu krajnje desničarska Slobodarska stranka (FPO).

Nova vlada u Austriji

EUJS novu austrijsku koaliciju na vlasti naziva “simbolom potpunog nipodaštavanja evropskog projekta i vrijednosti koje su u njemu ukorijenjene”. “Argument je bio da se FPO reformisala, oslobodila ksenofobnog diskursa i postala moderna konzervativna partija kao i sve druge”, ističe se u saopštenju. Istovremeno, EUJS naglašava da se “prijetnja koju predstavlja FPO mora nazvati onim što jeste – rasističkom, antisemitskom i zapaljivom populističkom strankom koja ne bi trebalo da ima mjesto i politički glas ni u jednoj evropskoj vladi”.

FPO, navodi se u saopštenju, sada pokušava da povlađuje jevrejskim zajednicama i Izraelu, ali to, kako ističe EUJS, služi samo jednoj svrsi – da FPO spere svoju antisemitsku prošlost i sadašnjost, “jer su danas druge manjine prigodnije mete”. “Mi to nećemo dozvoliti. Nećemo biti ‘smokvin list’ za partiju koja ima korijene u nacističkom pokretu”, poručuje EUJS.

U saopštenju se navodi da se i Austrijska unija jevrejskih studenata pridrižuje pozivu koji EUJS upućuje svim ograncima Evropske unije i odgovarajućim nacionalnim institucijama da ustanu u odbranu zajedničkih evropskih vrijednosti tolerancije, inkluzije, raznolikosti i zaštite ljudskih prava.

“Godine 2000, kada je antiimigrantski nastrojena krajnje desničarska FPO, koja ima historijske veze sa svenjemačkim nacionalistima i antisemitima, posljednji put ušla u vladu zajednu sa austrijskom Narodnom partijom (OVP), evropska zajednica je eksplodirala u talasu ogorčenosti i akcije, izlazeći na ulice u masovnim protestima, uvodeći sankcije, povlačeći izaslanike i čak pozivajući na isključenje Austrije iz EU. Danas je ista objava naišla na zapanjujuće ćutanje”, zaključuje se u saopštenju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj