POLJSKI SE PREDSJEDNIK INATI SA BRISELOM: Andrzej Duda potpisao dva zakona koje kritizira Europska unija

Dva zakona koja je poljski predsjednik potpisao odnose se na Vrhovni sud i Nacionalno sudsko vijeće, a Europska komisija predložila je pokretanje postupka koje može dovesti do suspenzije prava glasa Poljskoj

Poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je u srijedu dva zakona koji reformiraju pravosuđe, a predmet su procedure koju je nekoliko sati ranije pokrenula Europska komisija. “Odlučio sam potpisati ove zakone”, rekao je Duda, “Uvodimo u Poljsku vrlo dobra rješenja koja poboljšavaju učinkovitost pravosudnog sustava”, rekao je Duda u izjavi na televiziji. “Ojačan je demokratski karakter pravosudnog sustava”, dodao je.

“Rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj”

Dva zakona koja je Duda potpisao odnose se na Vrhovni sud i Nacionalno sudsko vijeće. Ranije u srijedu Europska komisija je predložila Vijeću EU-a pokretanje postupka predviđenog člankom 7 protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa.

“Unatoč opetovanim naporima tijekom skoro dvije godine da s poljskim vlastima započne konstruktivni dijalog u kontekstu okvira za vladavinu prava, Komisija je danas zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj”, objavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Pokretanje postupka predviđenog člankom 7 nikada do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontroverznih reformi u pravosuđu.  Poljska je sa žaljenjem primila “političku, a ne pravnu” odluku Europske komisije, a Mađarska je najavila da će na prijedlog EK-a uložiti veto.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj