SJAJ I NADMOĆNOST NADARENOSTI! Modigliani: Izložba u londonskom Tate Modern muzeju

Preminuo  u Parizu 1920. godine od posljedica tuberkuloznog meningitisa zbog loših uvijeta življenja, Modigliani se još uvijek smatra žrtvom osobne legende. Slavni Talijan i danas predstavlja amblematičnog umjetnika-boema i neshvaćenog genija. Poznat po posebnom odnosu prema djelima koje je stvarao, njegovi predivni, produženi  odalisci i figure naslikane smjelim linijama postale su ikonske slike svjetske povijesti umjetnosti.

Trenutno Tate Modern stavlja njegova ostvarenja u ultra-revolucionarni kontekst početka 20. stoljeća pa kustosice izložbe u Londonu, Nancy Ireson i Simonetta Fraquelli rado daju nova osvjetljenja  na kreativni proces velikog slikara.

Piše: Džana Mujadžić

Došao u Pariz 1906. kao 21-godišnjak, isprva je optužen za repetiativni stil, ali  prema stručnjacima, njegova umjetnost sadržava neponovljivu tehničku raznolikost i studije koje dokazuju da je Modigliani bio u središtu umjetničkog procvata svoga vremena. Ako se kronološki analizira i prouči 15-godišnji, najintezivniji perod njegovih djelatnosti shvati se da je slikar absorbirao inovacije i parisku avangradu.

Posebno ga je nadahnjivao Van Gogh i njegov ekspresionizam, deformacije dragih figura Toulousea Lautreca i geometrijska storgost kompozicija Paula Cézannea kao i eksplozija boja fovizma te slobode eklijske perspektive uvedene sa kubizmom. Upijajući sve te prednosti Modigliani nikada nije žrtvovao osobnu jedinstvenost što svjedoče platna “Bista mlade djevojke”/1908/, “Prosjak i z Leghorna” /1909/ ili kasnija, veoma privlačna serija slika posvećena Paulu Guillaumeu, prvom prodavaču djela, ostvarenih između 1915 i 1916 godine. Isto je i sa platnom što deklinira prelijepo lice Jeanne Hébuterne, majke njegove kćeri koja je skocila kroz prozor, saznavši da je preminuo.

Kao da je ovdje

Iako je svako platno posebno, Modigliani nikada ne napušta svoju umiješnost i vještinu isticanja karaktera, izraza ili osjećanja sa malo efekata. Studirao je u Italiji, ali je po dolasku u Pariz, prema zapažanjima Simonette  Fraquelli , uvećao i poboljšao osobni umjetnički izraz, družeći se sa najpoznatijim umjetnicima i poetama poput Maxa Jacoba, Beatrice Hastings, Juana Grisa, Henrija Laurensa ili Pabla Ruiza, zvanog Picasso.

Posebna atrakcija londonske postavke su umjetnikovi aktovi prelijepih zavodnica, što suvereno otkrivaju cijelokupnu raskoš osobne anatomije. Moderna, neodjevena tijela su bila cenzurirana za trajanja izložbe 1917. godine. Danas se objelodanjuju remek djela poput “Djevojke opuštene kose” , naslikane godinu prije smrti ili “Dječak u šorcu” iz 1918. godine, kada je genijalni Modiglijani bio na jugu Francuske. Mogu se vidjeti i njegovi “solidi”, skulpture ostvarene prije čuvenih crteža karijatida.

Zahvaljujući novim 3D tehnologijama , posjetitelj dospijeva u Modiglianijev atelje kakav je bio za umjetnikovog života. U pepelnici sagorijeva zadnja cigareta. Uzbuđujuće!

Izložba je otvorena do 2. travnja 2018. godine.

amedeo_modigliani_seated_nude_la_belle_romaine_1917_lent_from_a id26 id42_modigliani_hires

jeanne_hebuterne_1919_web juan_gris_1915_web little20peasant_2

 

(Global CIR/Piše: Džana Mujadžić)

Komentiraj