SRBIJA STALA UZ RUSIJU, IRAN, SJEVERNU KOREJU I KUBU: Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o Krimu, Srbija glasala protiv

Srbija je u Generalnoj skupštini UN-a glasala protiv rezolucije kojom se osuđuju kršenja ljudskih prava na poluostrvu Krim, za koje se kaže da ga je “privremeno okupirala” Rusija.

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Krimu

Prema izvještajima “Sputnjika” i ukrajinskih medija, osim Srbije, protiv dokumenta su bili i Rusija, Belorusija, Angola, Venecuela, Iran, Kazahstan, Kina, Kuba, Sjeverna Koreja i Sirija. Rezolucija je prošla sa 70 glasova “za”, 26 protiv i 77 uzdržanih, a zvanično je naslovljena: “Situacija s ljudskim pravima u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju (Ukrajina)”.

Dokumentom se “ruske okupacione vlasti” pozivaju da okončaju “sva zlostavljanja stanovnika Krima”, posebno “diskriminatorne mjere i praksu, arbitrarna pritvaranja, mučenja i drugo surovo, nehumano i degradirajuće ponašanje”.

U rezoluciji se navodi da su napori Kijeva usmjereni na “zaustavljanje ruske okupacije Krima”. Ovo je druga rezolucija Generalne skupštine UN o Krimu. Prethodna je usvojena u decembru 2016. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Formalno stala uz Rusiju a vrijeme će pokazati !

    Reply

Komentiraj