SREBRENIČANIN SA RIMSKOM ADRESOM: Nova nagrada Admiru Hasanoviću za ostvarenje ‘Pink elephant’

Žiri talijanskog “Corto Dorica Film Festivala” obrazložio je dodjeljivanje vrijednog priznanja “Santieri di Cinema”, nadarenom Srebreničaninu sa rimskom adresom, reditelju Adi Admiru Hasanoviću za ostvarenje “Pink elephant” na 14. izdanju poznate manifestacije u Anconi:

-Nagradu dodjeljujemo Hasanoviću za kratkometražni film “Pink elephant” jer je ostvario savršen kinematografski proizvod, čvrsto upravljan u narativnim vrmenima isto kao i savršeno estetski konstruiran. Naizgled jednostavan sadržaj otkriva aktualno značenje smisla obitelji, njezine odnose i komunikativna preplitanja te međugeneracijske različitosti geografskih širina u kontekstu poremećenom etički svjesnim korištenjem novih medija, te nemogućnosti razdvajanja stvarnosti od virtualnog. Cijenimo cineastov način upravljanja umjetničkom ekipom.

Piše: Džana Mujadžić

Film je u Anconi predstavio njegov jedini, talijanski glumac Fabrizio Colica, član umjetničkog teama u kojemu su bili Jasna Žalica, Izudin Bajrović i Amila Terzimehić, bosanskohercegovački glumci poznati i iz međunarodnih koprodukcija.

Reditelj dugo nastanjen u Vječnom gradu, nije mogao prisustvovati događaju jer se nalazio na tradicionalnoj smotri sedme umjetnosti “Koraci Autora”, održanoj u Sent’ Antioku gdje već treću godinu obavlja funkciju umjetničkog direktora. “Pik elephant” se, takodjer, projicirao i na ovoj manifestaciji, ali izvan natjecateljskog programa.

Ostvarenje bosanskhercegovačkog reditelja se našlo i na službenoj listi Međunarodnog festivala kratkog filma “Arcipelogo”, koji se održava u Rimu.

 

(Global CIR/Piše: Džana Mujadžić)

Komentiraj