ZBOG IGNORISANJA PREPORUKA EVROPSKE KOMISIJE: Evropska unija ukinula pravo glasa Poljskoj

Evropska komisija je donijela odluku da suspendira pravo glasa Poljske u tijelima Evropske unije, aktiviranjem Člana 7 Lisabonskog sporazuma.

Takvu odluku je prethodno najavila agencija Rojters, istakavši da se radi o potezu “bez presedana“, kojim se zvanična Varšava kažnjava zbog kršenja pravila Evropske unije koja se tiču ljudskih prava i demokratskih vrijednosti.

Ova odluka Evropske komisije stiže u trenucima kada su odnosi Varšave i Brisela na vrhuncu napetosti.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans rekao je novinarima u Briselu kako danas nisu imali izbora.

– Teška srca smo donijeli odluku – rekao je Timermans.

Podsjećamo, ove odluke EK dolaze nakon što je Poljska usvojila 13 zakona u razmaku od dvije godine, koji su stvorili situaciju da se vlada sistematski  miješa u rad i utječe na sastav, ovlasti i funkcioniranje pravosudnih tijela.

Naglasio je kako je Varšava ignorirala tri preporuke Evropske komisije, te da je Brisel bio prisiljen djelovati.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

 1. Pred stvaranje USA- Sjedinjenih Američkih Država, bio je izražen rasizam i ostale gluposti na JUGU, a Jug se oslanjao na Britaniju, tako i danas pred stvaranje Sjedinjenih Evropskih Država na ” političkom Jugu VG-višegradska grupa” izražen fašizam,rasizam,šovinizam i još jedna zanimljivost oslanjanje na staru feudalnu tvorevinu Britaniju. Kako je onda Jug izgubio tako će i danas.

  Reply
 2. Prvi Britanski udar na EU se desio u Španiji koji je uspješno saniran, Hrvatska je slomljena sa Agrokorom, sada Poljska se javlja vjerovatno će je slijediti Madjarska, Slovakija. Češka…. Austrougarski scenarij ” Prohujalo sa Vihorom” ali krpiguzi nemaju šta traže da nameću svoja pravila smiješni su.

  Reply
 3. Ako uz ove probleme Britansko -Americkim kompanijama dodamo KINU dobija se potpunija slika……….Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu je proučilo američku strategiju nacionalne sigurnosti koja je Moskvu i Peking proglasila za glavne prijetnje, te istaknulo kako takve procjene ne mogu pridonijeti svjetskom razvoju i dovest će do izolacije Sjedinjenih Američkih Država.
  “Propovijedanje suparništva i sukoba protivi se svjetskim trendovima i dovodi do neuspjeha. Za jednu zemlju je potpuno sebično tvrditi da su njezini vlastiti interesi važniji od interesa drugih zemalja i zajedničkih interesa međunarodne zajednice. Ovaj stav samo vodi do izolacije”, priopćilo je kinesko veleposlanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama.

  Reply

Komentiraj