ANGELA MERKEL I DALJE KRALJICA EVROPE! Politico: U trku za četvrti mandat ušla zbog Trumpa

Sezona političkih nekrologa za Angelu Merkel je otvorena, ali prerano je za otpisivanje kancelarke, liderke sa najdužim stažom u EU, ocjenjuje portal Politiko.

Merkel će, kako se navodi, u 2018. godini uz odskok napraviti povratak sa novom vladom posvećenom napretku u integraciji Evrope, u partnerstvu sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Macron).

Na kraju, zagrljaj sa mladim i harizmatičnim francuskim predsjednikom izgleda kao najbolja strategija za opstanak njemačke kancelarke, ocjenjuje portal.

Možda je Makron više vizionar, ali Angela Merkel je najbolji vodoinstalater na svijetu – kaže jedan njemački industrijalac, dodajući da će joj partnerstvo sa francuskim liderom dati mogućnost da ponovo zauzme vlast.

U trku za četvrti mandat ušla zbog Trumpa

Ljudi koji su razgovarali sa Merkel kažu da je ona nevoljno ušla u trku za četvrti mandat i da se na to odlučila tek pošto je Donald Tramp (Trump) postao predsjednik SAD, izazivajući strahove o vakuumu u liderstvu u zapadnom svijetu, navodi Politiko.

Podsjeća da su neki mediji poput magazina “Špigl” i lista “Vol strit džornal” poslije loših izbornih rezultata demohrišćana i neuspjelog pokušaja sastavljanja koalicije sa liberalima i Zelenih, proglasili eru sumraka za Angelu Merkel.

Drugi su ukazivali na pretpostavke da jedna decenija označava prirodno vremensko ograničenje za uspješne lidere u zapadnim demokratijama, poput Margaret Tačer, Tonija Blera, Šarla de Gola.

Nijemci još vjeruju opreznom stilu liderstva srednjeg puta koji je Merkel donio nadimak “Muti”, i uprkos nezadovoljstvu zbog njene politike otvorenih vrata prema milion izbjeglica u 2015. godini, oni ne žure da je zamjene.

Merkel (63), koja je na vlasti od 2005. godine mogla bi da pretekne Konrada Adenauera, koji je bio kancelar 14 godina i Helmuta Kola, koji je na vlasti bio 16 godina.

Samo Merkel pravi ravnotežu između sjevera i juga, istoka i zapada

U Evropskoj uniji, uprkos Makronovom pomalo nefokusiranom entuzijazmu, samo Merkel može da napravi ravnotežu između sjevera i juga, istoka i zapada, ljevice i desnice, ocjenjuje Politiko.

Ona je i dalje kraljica Evrope – kaže neimenovani diplomata EU, koji više od 10 godina prati njeno majstorstvo na samitima.

Prema njegovim riječima, kad neko želi nešto da uradi, obrati se njemačkoj kancelarki.

– Da ste u zatvoru i da imate jedan poziv, mislim da bi svaki od 27 drugih lidera, ipak pozvao Angelu Merkel – rekao je on.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj