DEKLARACIJA O JERUSALEMU: Predsjedništvo BiH suzdržano

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da bude suzdržano u vezi s glasanjem u Generalnoj skupštini UN-a o Rezoluciji koja bi odbacila odluku američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela i izmiještanja diplomatskog predstavništva iz Tel Aviva u Jerusalem.

Rečeno je to u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Prethodno je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio pismo članu Predsjedništva BiH iz RS Mladenu Ivaniću, u kojem je zatražio da BiH podrži Izrael i američkog predsjednika Donalda Trampa.

Predsjedništvo BiH je, i sa i bez ovog pisma, donijelo odluku da bude suzdržano u ovom slučaju – potvrđeno je Feni.

Dodik sa ‘crne liste SAD-a’ izrazio podršku Trumpu

S druge strane, Dodik smatra da šef Misije BiH pri UN-u ne treba da podrži rezoluciju.

Cijeneći svu delikatnost višegodišnjeg problema između Izraela i Palestine, a u svjetlu odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da diplomatsko predstavništvo SAD premjesti u Јerusalem, tražim od Vas da kao član Predsjedništva iz Republike Srpske učinite sve da šef Misije BiH pri UN-u ne podrži rezoluciju, koja će se naći pred Generalnom skupštinom, a koja bi išla u pravcu odbacivanja odluke američkog predsjednika – navodi se u Dodikovom pismu koje, pozivajući se na nezvanične izvore, prenosi banjalučka Alternativna televizija.

U pismu se, između ostalog, dodaje da “RS i Izrael imaju prijateljske odnose, te da bi trebalo zaustaviti bilo kakve diplomatske akcije BiH koje bi mogle da naruše to prijateljstvo“.

– U potpunosti razumijemo složenost situacije na Bliskom istoku i zalažemo se za mirno rješenje problema između Izraela i Palestine – stoji u pismu entitetskog predsjednika.

Inače, ove je godine američki predsjednik Donald Trump donio odluku da potvrdi uvrštavanje Milorada Dodika na crnu listu SAD-a, koje je inicirala prethodna administracija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj