I TO NIJE NJIHOV JEDINI GRIJEH: Apple priznao da je u tajnosti usporavao starije modele iPhonea, kako bi ih korisnici zamijenili novim

„Apple“ je potvrdio teorije zavjere u koje su neki ljudi dugo sumnjali. Tehnološka kompanija priznala je jučer da je u tajnosti usporavala performanse starijih modela “iPhonea” najmanje godinu dana, što je izazvalo bijes korisnika i dovelo do pada njihovog povjerenja prema „Appleu”, piše „Biznis insajder”.

Bildergebnis für APPLE ADMITS MADE SLOWER OLDER MODELS

„Apple“ je dugo bio predmet obožavanja među ljubiteljima tehnologije, ali nakon ovog priznanja njihova lojalnost je ozbiljno potkopana. Kritičari su i ranije optuživali „Apple“ da namjerno usporava telefone da natjera mušterije da se prebace na posljednji model. Iako je „Apple“ priznao da stvarno obavlja tu praksu, kompanija je istakla da je to radila iz čisto altruističkih razloga – kako bi spriječila starije telefone da se naglo ugase. Ovaj razlog, međutim, nije ih opravdao u očima bijesnih fanova. U stvari, „Appleovo“ saopštenje je samo još dalje poguralo ostale teorije zavjere.

Kako je kompanija saopštila, performanse starijih „IPhonea“ usporavaju se od prošle godine. „Apple“ nije objasnio zašto je otkrio ovu praksu tek nakon što je portal GeekBench, višeplatformski standard za procesore, objavio tabele zasnovane na podacima koji pokazuju kako stariji Iphonei ne obavljaju svoje funkcije brzo kao kad su lansirani.

„Appleova“ tajna bez sumnje će za posljedicu imati nepovjerenje kupaca, jer se sada pokazalo da je kompanija namjerno nešto krila i da je to priznala tek kad je uhvaćena na djelu. Ako je kompanija priznala da usporava starije modele telefona tek nakon godinu dana, šta još ne govore svojim mušterijama? Zašto bi korisnici „iPhonea“ vjerovali u njihovo objašnjenje? I zašto bi vjerovali da su to počeli da rade tek prije godinu dana?

Ima i drugih razloga da se sumnja da „Apple“ nije u potpunosti objasnio razloge takve prakse. Činjenica je da „Apple“ podstiče korisnike da se prebacuju na novije modele – tako kompanija zarađuje. A ova kompanija ima historiju vještačkog prikazivanja starijih modela kao inferiornih u odnosu na nove.

“iPhoneu  4” uskraćena je opcija rezervisana za sljedeći model, iako je bio savršeno sposoban da je podrži On  je bio savršeno sposoban da podrži Siri – inteligentnog ličnog asistenta, dio „Appleovih“ operativnih sistema, ali je kompanija sačuvala tu opciju za model koji je došao kasnije, „iPhone 4s“.

Također, kamera na „iPhone 3G“ bila je savršeno sposobna da snima video, ali nije uključio tu opciju već ju je prebacio na sljedeći model – „iPhone 3GS“.

Sve da je „Apple“ i potpuno iskreno objasnio svoje motive, sada im niko neće vjerovati.

Godinama su nas uvjeravili da „Apple“ ne usporava u tajnosti svoje starije „iPhone“ kako bi kupili nove. Njihova reputacija će zbog tajnog usporavanja starijih modela, bez obzira na razlog, vjerovatno ostati narušena čitavu deceniju – istakao je bloger Marko Arment.

Planirana zastarjelost je dugostojeća praksa u tehnološkoj industriji i šire, ukazao je „Biznis insajder“.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj