IMA IH OKO 300, UPOZNALI SMO BEOGRAD O TOME: Ukrajina se obratila NATO-u zbog srpskih plaćenika

Inicijativa ukrajinske delegacije o srpskim plaćenicima koji se bore na strani proruskih separatista u Donbasu stigla je u srijedu u Parlamentarnu skupštinu NATO-a (NATO PA), potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz ovog tijela Alijanse.

Zastava Srbije uz zastavu Rusije i ruske mornarice na kontrolnom puntu prema Sevastopolju, Krim, 2014.

“Pismo je poslano predsnedniku Parlamentarne skupštine NATO-a. On će direktno odgovoriti predsjedavajućoj ukrajinske delegacije”, stoji u pisanom odgovoru iz kancelarije portparolke NATO PA Roberte Kalorio. Na naše pitanje, na koji način Skupština NATO-a može da reaguje u slučaju srpskih plaćenika u Ukrajini, rečeno nam je da će ovo tijelo Sjevernoatlantske alijanse kao i do sada nastaviti da podržava Ukrajinu. “Parlamentarna skupština NATO-a je dosljedno podržavala Ukrajinu u njenoj borbi da povrati teritorijalni integritet, pa će odgovor Skupštine svakako biti dosljedan toj poziciji”, navodi se u odgovoru portparolke Parlamentarsne skupštine NATO.

Podsjetimo, predsjedavajuća stalne delegacije Ukrajine pri Parlamentarnoj skupštini NATO Irina Friz najavila je da Ukrajina priprema obraćanje pred ovom institucijom zbog učešća srpskih plaćenika, snajperista, u sukobu u Donbasu. Friz, poslanica partije ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i članica Parlamentarnog odbora za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine, na svom Facebook profilu je napisala da je uverena da će akcije plaćenika iz Srbije naići na “odgovarajuću osudu međunarodne zajednice”.

U novembru su ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin i ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič razgovarali o pitanju srpskih plaćenika koji se bore u Donbasu, regionu na istoku Ukrajine. Ukrajina je tada izrazila i zabrinutost zbog, kako je saopšteno, ilegalnih kontakata predstavnika Srbije sa okupiranim Krimom. To je dovelo do zategnutosti u odnosima Srbije i Ukrajine, a ambasador Srbije u Ukrajini je bio pozvan u Beograd na konsultacije.

Ambasador Ukrajine u Beogradu više je puta izjavio da su tamošnje Službe bezbjednosti obavijestile nadležne službe u Srbiji da na istoku Ukrajine, na ruskoj strani, ratuje oko 300 plaćenika državljana Srbije, a da od nadležnih u Beogradu nisu dobili nikakav odgovor.

 

(Global CIR/RSE)

Komentiraj