PO NALOGU KONGRESA: SAD će ispitati vojnu saradnju BiH i zemalja Balkana sa Rusijom

Američko ministarstvo odbrane će zajedno sa Stejt Departmentom, a po nalogu Kongresa SAD, tokom naredne godine izvršiti procjenu saradnje svih država zapadnog Balkana sa SAD, ali i Ruskom Federacijom u oblasti odbrane i izvještaj o tome dostaviti nadležnim komisijama američkog zakonodavnog tijela.

Kako se navodi u federalnom zakonu, koji je prošle nedjelje stupio na snagu, precizira se budžet i planovi za odbranu SAD za 2018. godinu, a izvještaj će sadržati i detaljne informacije o vojnoj saradnji BiH, Srbije, Kosova zasebno, kao i Makedonije sa Rusijom.

“Izvještaj mora da sadrži procjenu bezbjednosne saradnje svih država zapadnog Balkana sa Rusijom i to listu naoružanja, odbrambenih sistema i vojne tehnologije vrijedne milion ili više dolara, koje je dobila ili kupila bilo koja država zapadnog Balkana od 2012. godine. Opis učešća vojnih snaga u treninzima i vježbama sa Rusijom u istom periodu, kao i opis ugovora o saradnji u koje su ušle zemlje regiona sa Rusijom”, navodi se u Zakonu, prenosi agencija Fena.

Osim toga, Vlada SAD će Kongres morati da upozna i sa procjenom o “obavještajnoj saradnji država zapadnog Balkana sa Rusijom”, kao i o posljedicama takve saradnje na interese SAD i NATO, države regiona i države koje graniče sa Zapadnim Balkanom.

Takođe, tražit će se iste procjene i informacije o saradnji država sa SAD i opis učešća i akivnosti četiri države u programima NATO, posebno Partnerstvu za mir, a kako se navodi u dokumentu se opširno govori o programima reakcije na “prijetnju Ruske Federacije” interesima SAD širom svijeta.

Dokument koji će američko ministarstvo odbrane i Stejt Department dostaviti komitetima Kongresa biće javan, ali će moći da sadrži dijelove koji neće biti dostupni javnosti.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj