ŠTA SU POTPISALI VUČIĆ I PUTIN? Srbija će biti dio ‘turskog toka’, nabavit će S-300 iz Bjelorusije i neće uvoditi sankcije Moskvi, dok će Rusija zastupati pozicije Beograda po pitanju Kosova

Rusija bi se, na zahtjev Beograda, uključila u dijalog sa Prištinom, ukoliko bi prethodno u ovaj proces bile uključene SAD.  Ovo je jučer iz Moskve poručio predsjednik Aleksandar Vučić, iznoseći nove detalje razgovora koji je prekjučer imao sa prvim čovjekom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Ähnliches Foto

 

Tokom srdačnog susreta u Kremlju, prema saznanjima “Novosti”, izbistrile su se najvažnije  tačke za odnose dvaju zemalja u budućnosti:

* Rusija će čvrsto zastupati pozicije Beograda u vezi sa konačnim statusom KiM

* Moskva je, kao proizvođač, načelno dala saglasnost da Srbija može da pregovara sa Bjelorusima o kupovini PVO sistema S-300

* Srbija je zvanično pozvana da učestvuje u projektu “Turski tok” čime bi obezbijedila energetsku sigurnost

* Srbija se obavezala da i dalje u međunarodnoj areni drži stranu Rusiji, štiteći time i svoje interese, što podrazumijeva i da neće uvoditi sankcije Moskvi.

Iz Kremlja bez komentara

Dogovor u raskošnim odajama Kremlja mogao bi vrlo brzo da odjekne, jer se u sljedećoj godini očekuje raspetljavanje zamršenog kosovskog čvora. Suočen sa ogoljenom željom vlasti u Prištini da za sto dovedu i Amerikance, predsjednik Srbije je direktno pitao Putina da li bi Rusija mogla da bude posrednik u slučaju proširivanja formata dijaloga o KiM.

“Predsjednik Putin se s tim saglasio. Evropska unija je, zasad, jedini posrednik u dijalogu, i mi sa tim nemamo nikakav problem, ali, ako neko hoće da uključi SAD, zemlju koja je već priznala nezavisnost Kosova, onda će Srbija sasvim sigurno tražiti prisustvo nekog ko nije priznao i logično je da to bude Rusija. I ruska strana bi takav poziv prihvatila”, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je obrazložio da, iako još nema zvanične priče o uključenju novih aktera u dijalog, Beograd samo traži ravnopravan odnos po tom pitanju i da o ovoj temi nije moglo da se govori ranije, jer nije postojalo zeleno svjetlo ruskih državnih organa.

“Na nama je bilo da pitamo Ruse i postigli smo neku vrstu dogovora. Svakog dana albanska strana insistira na uključenju Amerikanaca. Oni traže, ali niko nije odobrio. Ako bi neko rekao da moraju da uđu u pregovore i Amerikanci, mi bismo rekli da će morati još neko. To bi obezbijedilo da pregovori imaju validnost”, naveo je Vučić.

Iz Kremlja juče nisu željeli da komentarišu moguću posredničku ulogu Rusije u pregovorima o Kosovu, a portparol Dmitrij Peskov je rekao da je “tema Kosova ozbiljno obrađena tokom rusko-srpskih razgovora”. Posljednjeg dana posjete Moskvi, Vučić se sastao i s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta, Savjeta Federacije, Valentinom Matvijenko kojoj je rekao da Srbija veoma cijeni podršku Rusije:

“Očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu za Srbiju su bili i ostali najvažniji. Apsolutno sam uvjeren da u očuvanju nezavisnosti, Srbija uvijek može da računa na podršku Moskve.”

Poruka iz Ambasade SAD

Sjedinjene Američke Države su podržavale briselski dijalog pod vođstvom EU sve vrijeme, ali su Beograd i Priština ti koji su se obavezali da će postizati rezultate. Naša nada i očekivanja su da da će kroz taj proces Srbija i Kosovo nastaviti da normalizuju svoje odnose i da će ta sveobuhvatna normalizacija poboljšati život svih stanovnika na obje strane granice i ojačati regionalnu stabilnost.

Ovo je, za “Novosti”, poručila Ambasada SAD u Beogradu, na pitanje da li bi za Vašington bila prihvatljiva promjena forme dijaloga u koji bi se uključili i predstavnici Amerike i Rusije i da li smatraju da bi se na taj način brže dolazilo do rješenja.

 

Komentiraj