JOHNSON U MOSKVI: ‘Ja sam predani rusofil, ali ima obilje dokaza da se miješate u tuđe izbore’

Odnosi između Rusije i Velike Britanije na jako su niskoj razini, ali ne na inicijativu Moskve, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa šefom britanske diplomacije Borisom Johnsonom, prenose ruski mediji.

“Naši odnosi, tu nema nikakve tajne, nalaze se na vrlo niskoj razini, ne na našu inicijativu”, istaknuo je Lavrov.

“Primijetili smo kako i vi, i naši drugi zapadni kolege imaju svoja stajališta o razlozima takve situacije i preferiraju te razloge javno iznositi. Мi bismo htjeli zajednička pitanja razmatrati izravno, ne preko mikrofona nego oči u oči”.

Lavrov je također naglasio da Moskva i London trebaju jedni druge, ali da se odnosi moraju graditi na temelju ravnopravnosti. “Unatoč različitim stajalištima o nizu pitanja, mi moramo surađivati i mi smo za te spremni na temelju ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i težnje za pronalaženjem obostrano prihvatljivih dogovora”, naglasio je dodavši kako smatra da je osnovna zadaća današnjeg sastanka odrediti konkretne korake za poboljšanje odnosa.

“Nadam se da ćemo danas moći ocijeniti situaciju u tim odnosima, uključujući zamrznuto stanje niza mehanizama bilateralne suradnje”, kazao je izrazivši uvjerenost da je ovo prilika i za “analiziranje pozitivnih trendove koji se razvijaju u trgovinsko-gospodarskim odnosima”.

Britanski ministar vanjskih poslova Johnson kazao je da želi obnovu odnosa između dviju zemalja.

“Ja sam predani rusofil”, rekao je on Lavrovu na tiskovnoj konferenciji.

“Nema dvojbe da želim poboljšanje odnosa između naših naroda, ali to ne umanjuje poteškoće koje trenutačno imamo u odnosima”, kazao je. “Moramo naporno raditi kakao bi riješili te poteškoće i krenuli naprijed”.

Johnson je rekao da je njegov posjet Moskvi prvi jednog britanskog šefa diplomacije u pet godina jer je “ovo teško vrijeme u odnosima između Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije”.

Britanija i Rusija imaju različita stajališta o Ukrajini, kibernetičkim aktivnostima, Sjevernoj Koreji, LGBT zajednici, ali kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, dvije strane “moraju zajedno raditi”, smatra Johnson.

Međutim, on je iskoristio priliku i za to da kaže ruskom kolegi da postoji “obilje dokaza” da se Moskva miješala u strane izbore te da pokušaji uplitanja u prošlogodišnji referendum o Brexitu nisu uspjeli.

Johnson je rekao da se vide naznake poboljšanja trgovinske razmjene, pa se našalio da 300 automobila Bentley, koji su prodati Rusiji prošle godine, “nisu, vjerujem, svi završili kod zaposlenih u Ministarstvu spoljnih poslova.”

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Engleska posla sve nahuškaju na Rusiju pa poslije prvi poslove sklapaju sa njima ali provitamina su…..

    Reply

Komentiraj