AMERIČKI DIPLOMATA O BiH I SRBIJI: Status quo u BiH često koristi korumpiranim političarima, dok Srbija mora dokazati da podržava viziju EU, a ne Rusije

SavJet SAD-A Srbiji je da “jasno stavi do znanja državama-članicama EU da je 100 posto posvećene prijemu” i da “pokaže da podržava viziju EU, a ne Rusije”, rekao je zamJenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Brajan Hojt Ji u danas objavljenom intervjuu za grčku novinsku agenciju ANA-MPA u kojem je odgovorio na niz pitanja o temama Balkana.


Ruska vizija Balkana je drugačija od naše

Zamoljen da objasni “kakvu je poruku želIo poslati srpskim vlastima” svojim stavom koji je iznio tokom posjete Srbiji da “Beograd ne može da sjedi na dvije stolice”, Ji je rekao da “podržavamo napore Srbije da se pridružimo Evropskoj uniji”. “Naš savjet u Srbiji (i drugim zemljama koje teže članstvu u EU) je da jasno stave na znanje državama-članicama EU da su 100% posvećene prijemu, a ne da ih rastržu eventualne dileme i suprotstavljeni interesi”, rekao je Ji.

On je nastavio: “Mi ne tražimo od Srbije da pokvari odnose sa Rusijom ili s bilo kojom drugom zemljom. Međutim, Rusija gaji viziju Balkana koja se jasno razlikuje od vizije u Evropi (kao i naše). Srbija bi takođe trebalo da na djelu i riječima pokaže da podržava viziju EU, a ne Rusije“.

“Neki koraci koje je učinila Srbija, podržavajući destabilizacione, agresivne stavove Rusije (uključujući nedavno glasanje protiv rezolucije UN o ruskoj okupaciji i pokušaju aneksije Krima), nisu kompatibilni s politikom EU. To znači da nisu u skladu sa evropskim aspiracijama Srbije”, rekao je Ji.

Potom je ponovio da “SAD i njihovi evropski partneri podržavaju Srbiju ne samo na riječima, već kroz pomoć, trgovinu i investicije, što joj pomaže da postigne utvrđeni cilj – prijem u EU. Taj stav nije nov, niti je to neki ostatak prethodne američke administracije, već je to sadašnja politika SAD”.

“To je ista poruka koju je Srbija i ranije čula iz Bijele kuće i State Departmenta tokom nedavne posjete potpredsjednika (Vlade) i ministra spoljnih poslova g. (Ivice) Dačića”, rekao je Ji.

Status kvo često koristi korumpiranim političarima u BiH

Za Bosnu i Hercegovinu Ji je u intervjuu rekao, prenosi grčka agencija, da “Zapad treba da se potrudi da pomogne toj balkanskoj zemlji da riješi ključne političke i ekonomske probleme i da postigne kompromise o gorućim pitanjima, kao što je reforma izbornog zakona”. Ji je rekao da je BIH “u posljednjih dvadeset godina postigla značajan napredak, ali nažalost zaostaje za svojim susjedima u smislu ekonomskog rasta, pravnog poretka i euroatlantskih integracija”.

“Status kvo često koristi korumpiranim političarima. Ti isti političari koriste retoriku podjele da bi podstakli etničke tenzije i dezorijentisali javnost, umjesto da naporno rade na upravljanju (tom zemljom)”, rekao je Ji i naglsio da bi “korumpirane političare trebalo staviti na odgovornost, suprotstaviti se klijentelističkoj mreži koja ih drži na vlasti i ojačati pravni poredak“.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj