KĆERKA INDIJSKIH SIKA KAO AMERIČKA MARGARET THATCHER! Nikki Haley bi mogla postati prva američka predsjednica?

Vojni analitičar američkog televizijskog kanala “Fox News” Ralf Piters tvrdi da bi aktuelna ambasadorka SAD-a u UN-u Niki Hejli “mogla da postane prva predsjednica” u historiji ove zemlje i upoređuje je sa nekadašnjom britanskom premijerkom Margaret Tačer.

“Newsweek” piše da ovaj penzinisani potpukovnik vojske SAD “vidi potencijal” u 45-godišnjoj Hejlijevoj, nakon što se ona usprotivila kritikama iz UN-a na račun odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalem kao prijestonicu Izraela i tamo preseli ambasadu SAD.

Podsjeća se da je Generalna skupština UN-a u četvrtak sa 128 glasova “za” i devet “protiv” proglasila “nevažećom i poništenom” Trampovu odluku, ali je Hejlijeva, kćerka indijskih Sika kojoj je rođeno ime Nimrata Randava, insistirala na tome da će SAD preseliti ambasadu u Jerusalem.

Navodi se da je Piters pohvalio bivšu guvernerku Južne Karoline, koja je prije tog glasanja izjavila da bi ova rezolucija mogla da natjera SAD da povuku finansiranje UN-A, ali ju je istovremeno upozorio da ne izgovara prijetnje “koje nije spremna da ispuni”.

Piters je u emisiji “Obavještajni izvještaj” posavjetovao Hejlijevu da razmišlja prije nego što uđe u sukob sa nekim i da bira borbe u kojima može da odnese pobjedu.

Ta prijetnja oko ukidanja finansiranja bila je nepromišljena. Mi svavako nećemo da ukinemo finansiranje zemljama poput Jordana ili čak Egipta u ovako kritičnim vremenima. Ja to što je uradila u potpunosti podržavam kada su u pitanju emocije, ali morate da budete taktički dobri isto koliko i strateški“, rekao je Piters.

“Newsweek” podsjeća da je Piters u ranijoj izjavi datoj početkom protekle nedjelje za Hejlijevu rekao da je “na putu da bude američka Margaret Tačer”, bivša predsjednica vlade Velike Britanije.

Podsjeća se da je Hilari Klinton, koja je 2016. u ime Demokratske partije bila prva žena koja je nominovana za kandidatkinju neke velike stranke za predsjednicu SAD, u oktobru ove godine izjavila da se “neće ponovo kandidovati” nakon poraza od Trampa.

“Newsweek” ipak ističe da se senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren smatra glavnim kandidatom demokrata za predsjedničku izbornu trku 2020. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj