VELIKA AKCIJA U SRBIJI: Carinici i policajci se prodavali za tenisice, cigarete, poklon bonove…

Carinik Oliver Mitić (44) i policajac Đorđe Janićijević (30) osumnjičeni su da su vođe kriminalne grupe koja je na graničnom prijelazu Gradina uzimala mito.

Mitić je bio šef carinske, a Janićijević, šef policijske smjene na graničnom prijelazu Gradina između Srbije i Bugarske. Nitko od privedenih: šest policijskih službenika Stanice granične policije Gradina, 12 carinskih službenika carinarnice Dimitrovgrad, kao i još 13 uhićenih osoba nema raniji kriminalni dosije. Terete se da su mito uzimali na više načina. Najčešće su uzimali novac na ruke, ali su dobivali i raznu robu – cigarete, muška odijela, tenisice…

Oni koji su htjeli ilegalno proći carinu, davali su carinicima i policajcima poklon bonove dotične trgovine Kinder, na kojoj je bio određeni novčani iznos, ovisno o tome za što su davali mito.

Bez carine puštali autobuse, kombije…

Srpsko tužiteljstvo carinike i policajce sumnjiči da su na graničnom prijelazu od lipnja 2016. do uhićenja propuštali autobuse, kombi vozila i aute bez kontrole. Najčešće su tako omogućavali da se trgovačka roba unese u Srbiju, a da se potpuno ili djelomično ne plaćaju carinske tražbine. Grupa je osumnjičena i da je, uzimajući mito, dopustila da državnu granicu prođe roba čiji je promet zabranjen ili ograničen u Srbiji.

Osumnjičeni se terete da su izvršili kazneno djelo kriminalnog udruživanja i više kaznenih djela primanje mita, davanje mita i zloupotrebe položaja.

Dvije ključne trgovine

Kako doznaje Blic, poduzeće “Pekara Kinder” je registrirana kao samostalna pekarska radionica za proizvodnju kruha, peciva i kolača 15. siječnja 2007. u Dimitrovgradu. Osim u samom Dimitrovgradu filijala je otvorena i na graničnom prelazu Gradina koja je registrirana za “trgovinu na malo pretežno za hranu, piće i duhan”.

Vlasnik i zastupnik je Ilija Sokolov (53), koji je uhićen te je osumnjičen da je dio organizirane kriminalne skupine.

Poduzeće “Reina”, čija je vlasnica također uhićena, , registrirana je kao  društvo za trgovinu i usluge. Kao ogranci na graničnom prelazu Gradina otvoreni su “Reina exchange” za brokerske poslove i “Reina shop” za trgovinu na malo. Kao vlasnica je upisana Aleksandra Pejčev (43) uhićena je pod sumnjom da je pripadnik kriminalne grupe.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj