DODIK PROTIV ‘DAYTONA II’: Nema potrebe, mi nismo za to

Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik kazao je da je za njega neprihvatljiv Dejton 2 i da je on za unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca.

Kongresmen američke savezne države Ohajo Majkl Tarner (Michael Turner) obratio se prije tri dana u američkom kongresu i izrazio svoju bojazan da je mir uspostavljen Dejtonskim sporazumom u opasnosti. Državnog sekretara Reksa Tilersona (Rex Tillerson) pozvao je da bude domaćin Dejtonskog mirovnog sporazuma II.

Ovakav potez kongresmena Tarnera je na upit N1 prokomentarisao i Dodik.

Za mene je prihvatljiv okvirni i izvorni Dejton. BiH je daleko od funkcionisanja i to vidimo u zajedničkim institucijama. Znajući kako djeluju ti kongresmeni, senatori u američkom sistemu, moguće da se radi o nečijem lobiranju. Mislim da nema potrebe za Dejtonom 2. Mi nismo za to. Mi smo za unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca – kazao je Dodik.

Kongresmen Tarner obratio se prije tri dana u Američkom kongresu i izrazio bojazan da je mir uspostavljen Dejtonskim sporazumom u opasnosti.

– Ustao sam danas ovdje kako bih odao počast dvije stvari iz historije Dejtona u Ohaju. Kao prvo, prošle sedmice je obilježena 22. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonski mirovni sporazum je doveo do kraja godine krvoprolića i stvorio okvir za dugotrajni mir u Bosni i Hercegovini. Ja sam služio kao gradonačelnik Dejtona tokom potpisivanja sporazuma i svjedočio da američka diplomatija može okupiti protivnike oko pregovaračkog stola. Nedavno, međutim, bojim se da je mir stvoren u Dejtonu u opasnosti. Sada je kritično vrijeme za regiju. Ove sedmice sam pisao državnom sekretaru Tilersonu potičući ga da bude domaćin Dejtonskog mirovnog sporazuma II. SAD imaju obavezu voditi i podupirati mir koji smo stvorili 1995. – naveo je Tarner.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj