PREDLOŽIO POTPISIVANJE DAYTONA II! Američki kongresmen: Srbi, Bošnjaci, Hrvati samo putem američkog liderstva mogu živjeti u miru

Prošle sedmice smo obilježili 22. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dogovora koji je okončao višegodišnje krvoproliće i stvorio preduslove za trajni mir u Bosni i Hercegovini. U to vrijeme bio sam gradonačelnik Daytona i iz prve ruke svjedočio kako američka diplomatija za istim stolom okuplja suprotstavljene strane“, podsjetio je Turner, sada član američkog Kongresa.

On je Tillersona u pismu obavijestio kako strahuje u ugroženost mira postignutog u Daytonu.

“Sada je ključni period za regiju i SAD moraju ponovo preuzeti vodstvo i pomiriti suprotstavljene”, naveo je Turner.

Dodao je kako je budućnost Bosne i Hercegovine krucijalna ne samo za Balkan, već i za Euroaziju.

U decembru prošle godine Ustavni sud je izglasao da aktuelni Izborni zakon nije u skladu s Ustavom u pogledu etničkih manjina. Parlament BiH mora brzo osigurati izmjene tog zakona do izbora u oktobru 2018. godine. Neuspjeh u tome će skoro sigurno izložiti opasnosti mir koji traje već više od dvije decenije“, naveo je Turner.

Predložio je da SAD budu domaćini potpisivanja nove verzije Dejtonskog sporazuma.

“Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali samo putem američkog liderstva mogu živjeti zajedno u miru i osigurati slobodu i jednaka prava svim narodima. Ne smijemo dozvoliti da taj ionako nestabilan region sklizne u nered jer protivnici demokratije jedva čekaju da iskoriste haos”, uvjeren je američki političar.

On je u pismu državnom sekretaru dodao i to da su SAD dužne podržati mir do kojeg su pomogli da dođe 1995. godine.

Naša nacija može potvrditi svoju posvećenost demokratiji širom svijeta vodeći Bosnu i Hercegovinu kroz ovog problematično vrijeme. Rado ću podržati Vas i Vaš tim u ovom ključnom poduhvatu“, stoji na kraju pisma američkog kongresmena.

(Global CIR/Agencije/Klix)

1 Komentaron this Post

 1. TO JE STVARNO LEPO I LJUDSKI AKO JE ISKRENO.
  ZAŠTO IH JE AMERIKA ZAVAĐALA I DELILA, A ONDA BOMBARDOVALA SA
  RADIOAKTIVNIM PROJEKTILIMA?
  AKO ĆETE STVARNO DA NADOKNADITE STVORENE LJUDSKE ŽRTVE,
  MATERIJALNU ŠTETU I UMNU ŠTETU ONDA JESAM ZA TO DA SARAĐUJETE.
  A ! AKO NISTE ONDA VAM DALEKO KUĆA , BILA.

  Reply

Komentiraj