(VIDEO) INTERVJU – AKADEMIK ABDULAH SIDRAN (II DIO): O ZAVNOBiH-u, Titu, Aliji, službama i SDA

Pred vama je drugi dio intervjua sa uvaženim bosanskohercegovačkim akademikom Abdulahom Sidranom. U drugom dijelu razgovora  sa piscem scenarija za najbolje bh. i jugoslovenske filmove razgovarali smo o značaju  ZAVNOBiH-a, raspadu Jugoslavije, Titu, službama i nacionalnim strankama. Na kraju je Abdulah Sidran dao i svoju ocjenu o ulozi žena u bh. politici.

Abdulah Sidran bosanskohercegovački je pjesnik, pisac i scenarist. Rođen je 1944. godine u Sarajevu, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju te Filozofski fakultet. Još kao mladić počeo je baviti se spisateljskim radom, uređujući omladinske listove i časopise te priređujući razne tribine. Radio je na TV Bosne i Hercegovine sve do rata 1992. godine.

Kao književnik javio se šezdesetih godina svojim pjesmama u prozi. Pripadao je generaciji mladih književnika nazvanih “šezdesetosmaši”. Njegove pjesme prevođene su na njemački, talijanski i francuski jezik.

Neka njegove poznate pjesme su: “Bivši drugari”, “Bosna”, “Djevojčica iz Ulice Prkosa”, “Hoće li išta o meni znati”, “Mora”, “Planeta Sarajevo”, “Sarajevske priče”, “Zašto tone Venecija” i druge.

Zbirke pjesama su mu: “Morija”, “Šahbaza”, “Potukač”, “Kost i meso”, “Sarajevska zbirka”, “Bolesti od duše”, “Sarajevski tabut” i druge.

Osim kao pjesnik, Sidran je jako poznat po filmovima za koje je pisao scenarije. Najpoznatiji su “Sjećaš li se Dolly Bell” i “Otac na službenom putu” koje je režirao Emir Kusturica.

Za svoje zbirke pjesama Sidran je nagrađen brojnim nagradama, među kojima su Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Zmajeva nagrada i značajna Nagrada slobode francuskog PEN-a. Sidran je bio nagrađivan i za svoja filmska ostvarenja. Također je i redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

 

(Global CIR)

Komentiraj