(VIDEO) OVO JE RAJ ZA 2% KRŠĆANA! Netanijahu: “Sretan Božić iz Jerusalema, prijestolnice Izraela”

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu čestitao je večeras Božić vjernicima katoličke vjeroispovijesti u obraćanju iz Jerusalema, ponudivši da hrišćanskim hodočasnicima bude vodič u obilasku svetih mjesta u tom gradu.

Netanijahu je poruku pod naslovom “Sretan Božić iz Jerusalema, prijestolnice Izraela” uputio putem video-snimka objavljenog na Tviteru, a na snimku se u pozadini vidi istočni Jerusalem, oblast puna jevrejskih, kršćanskih i muslimanskih svetinja, koju je Izrael osvojio u ratu 1967, a koju Palestinci žele za sopstvenu buduću prijestolnicu, prenosi Rojters.

Izraelski premijer je u poruci Izrael opisao kao raj za dvoprocentnu kršćansku manjinu.

“Mi štitimo prava svih ljudi da se mole u svetilištima iza mene”, istakao je Netanijahu u jednominutnom video-snimku, navodeći nekoliko kršćanskih svetih mjesta u Izraelu koje hodočasnici posećuju. Obilazak tih mjesta, rekao je, doveo bi kršćane “do Isusovih stopa i porijekla našeg jevrejsko-kršćanskog naslijeđa”.

“Onima koji dođu u Izrael, bit ću vodič”, poručio je Netanijahu, dodavši da će se “to dogoditi na Božić iduće godine”.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trampa od 6. decembra da Jerusalem proglasi prijestolnicom Izraela razgnjevila je muslimane, a većina svjetskih sila je tu odluku odbacila, podsjeća britanska agencija.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj