VJETAR U LEĐA VIŠEGRADSKOJ GRUPI! Kurz: Prisiljavnje država da prihvate izbjeglice neće Evropu povesti naprijed

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz pozvao je na okončanje “neuspjelih pokušaja” uspostavljanja sistema kvota za preraspodjelu azilanata po zemljama Evropske unije i apelovao da se ulože novi napori da se izbjeglicama pomogne u njihovim zemljama porijekla.

Kurc: Odustati od pokušaja uvođenja sistema kvota za migrante

U vrijeme kada je bio ministar spoljnih poslova, Kurz je oštro kritikovao odluku njemačke kancelarke Angele Merkel da otvori granice Njemačke za više od milion migranata u 2015. godini, podsjeća Rojters. “Prisiljavnje država da prihvate izbjeglice neće Evropu povesti naprijed. Migranti koji su krenuli za Evropu ne žele da idu u Bugarsku ili Mađarsku. Oni žele da idu u Njemačku, Austriju ili Švedsku”, rekao je Kurz za njemački “Bild am Zontag”.

Umjesto insistiranja na, kako je kazao, neuspjeloj politici, Kurz poziva EU da podrži napore da se migrantima pomogne u njihovim zemljama porijekla ili susjednim državama. “Ako to nije moguće, onda bi trebalo da im se pomogne u bezbjednim oblastima njihovog kontinenta. EU bi trebalo to da podrži, pa čak i organizuje, i vojno pomogne”, rekao je Kurz.

Rojters napominje da iz ovog dijela intervjua, koji je list objavio, nije jasno na kakvu vrstu vojne pomoći Kurz tačno misli.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj