NERANJIVO TIJELO: Neobični performansi Yanna Marussicha

Poput francuskog performatora  Abrahama Poinchevala koji je sjedio na jajima 21 dan, njegov švicarski kolega hrvatskog porijekla Yann Marussich, ostvaruje neobične i jedinstvene poduhvate. Nedavno je realizirao poseban izazov: stavljajući glavu sa gas maskom među četiri daske iznenadio je fanove.

‘Betonsko slavlje’ – pomjeriti granice mogućeg

Danas 52 – godišnjak, zatvorio se u betonski blok pokazujući novu kreaciju nazvanu “Betonsko slavlje” u dvorani La Gravière u Genèvei.

Piše: Džana Mujadžić

Za izlazak istoimene knjige Yann Marussich je legao u mrtvački kovčeg  na koji je posut svjež beton. Sa dva čekića i maskom sa kisikom neophodnom zbog otrovnosti prasine, perfomator je pokušao izaći što je i uspio zahvaljujući osobnoj uvježbanosti tijela i namjerom pomjeranja granica mogućeg.

-Beton je posvuda, okružuje nas. Svaki dan sve više pokriva površinu zemlje. Zarobljeni smo cementnom prašinom koja je je veoma štetna isto kao i pravljenje betona sto zagađuje okolicu i zahtijeva ogromne količine pijeska-napisao je na svom site-u www.yannmarussich.ch

Po umjetnikovom mišljenju povjerenom novinarima –Nepokretnost je stanje najveće pokretnosti!

Neranjivo tijelo

Performans je izveo uz elektronski zvuk Denisa Rolleta sa kojim surađuje dugo vremena. Marussich naučen da iznenadi, zabrine ili šokira publiku, od 1989. godine daje Švicarskoj nesvakidašnji image, živ, simboličan, ali ponekad i štetan za osobno zdravlje.

Početkom desetljeća je izveo poseban performans “Razbijenog kupanja”, smjestivši se u kadu sa 600kg polupanog stakla. Najprije je podigao ruku, zatim izronio lice i gornji dio tijela pa ostao u polusjedećem položaju, naslonjen na staklo, dajući impresiju da se kupa. Zatim se nanovo vratio na dno kade pa potom polako ustao, pokazavši publici da nema ni jednu ozlijedu te izašao iz dvorane.

Godine 2014. se gol ispružio na mnoštvo žileta stvarajući zamisljenu liniju koja je predstavljala granicu. Marussichev  “politički i ratnički koncept granica pokazuje nasilje u kojemu je čovjek zrtva i dželat u isto vrijeme” napisali su poznati listovi. Umjetnika je više zanimalo da performansom simbolično iskaže unutrašnje  osobne ali i strahove modernog društva.

Nekadašnji suvremeni plesač pa prvak Francuske u borilačkim umjetnostima Viet Do Dao, 1989. je promijenio karijeru usavršivši se u performansima suvremenog imobilizma koji uspješno pokazuje od 2007 godine. Autor je oko tridesetak originalnih kreacija kao i najčudnijih scenografskih koreografija. Direktor ženevskog Tvroničkog teatra 90-ih godina prošlog stoljeća, Marussich je 2008. nagrađen posebnim priznanjem Arts Electronien u kategoriji hibridnih umjetnika.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj