OMILJENA META REŽIMA: Nastavljen proces protiv novinara ‘Cumhuriyeta’

Suđenje zbog “terorističkih aktivnosti” novinarima i zaposlenima u turskom opozicionom listu Cumhuriyet, nastavljeno je u ponedjeljak u Istanbulu kao onaj koji je izazvao najveću zabrinutost za sve manju slobodu medija u Turskoj. Sedamnaest osoba iz uprave, novinara i drugih zaposlenih u Cumhuriyetu, od kojih je četvero u pritvoru, optuženo je da su pomagali tri “naoružane terorističke grupe”. Prijeti im do 43 godine zatvora.

Malo prije početka ročišta, nekoliko desetina pristalica lista veoma kritičnog prema predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoğanu, okupilo se ispred suda s transparentom “Pravda za novinare”. “Ovaj proces je simbol pokušaja da se ućutka sloboda govora u Turskoj. On je simbol pritisaka na novinare”, rekla je zastupnica optuženih Gilendam San Karabulutlar.

Optužnica navodi da je tih 17 ljudi podržavalo tri grupe koje Ankara smatra “terorističkim”: takozvanu Radničku partiju Kurdistana, ekstremno ljevičarski Revolucionarni front za oslobođenje naroda, i pokret propovjednika Fethullaha Gülena. Gülena Ankara optužuje za podstrekavanje pokušaja puča 15. jula 2016, što on negira.

Cumhuriyet je te optužbe odbacio kao “apsurdne” i tvrdi da je cilj procesa ućutkavanje jednog od posljednjih nezavisnih listova u Turskoj. Među optuženima koji su u pritvoru već skoro godinu dana je istraživački novinar Ahmet Sik, veliko ime turskog novinarstva. U pritvoru su još vlasnik Cumhuriyeta Akin Atalaj, glavni urednik Murat Sabundžu i računovođa Emre Iper.

Suđenje izaziva zabrinutost zapadnih partnera Turske koja je poslije pokušaja puča pohapsila mnoge novinare. Po podacima sajta P24, specijalizovanog za slobodu medija, u Turskoj je zatvoreno 170 novinara. Turska je na rang-listi organizacije Reporteri bez granica po slobodi medija nalazi na 155. od 180 mjesta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj