BIVŠI PREDSJEDNIK PERUA NEIZLJEČIVO BOLESTAN: Protesti zbog pomilovanja Fujimorija

Više hiljada Peruanaca izašlo je sinoć na ulice u znak protesta zbog pomilovanja bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija. Oko 5.000 ljudi je protestovalo širom zemlje, ističući transparente sa fotografijama Fujimorija, uz poruke “Ubica” i “Lopov”.

‘Pokušaj državnog udara’

Bivši predsjednik Perua osuđen je 2009. na 25 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti tokom vladavine od 1990. do 2000. godine. To je bila prva presuda demokratski izabranom šefu države jedne latinoameričke zemlje pred domaćim sudom. Predsjednik Perua Pedro Pablo Kuczynski saopštio je u nedjelju odluku o pomilovanju bivšeg predsjednika. Kuczynski je povodom Božića rekao da je odluku da oslobodi Fujimorija donio iz humanih razloga pošto su ljekari ustanovili da je bivši lider Perua neizlječivo bolestan.

Odluka o pomilovanju uslijedila je glasanju o impičmentu predsjednika Perua. Parlament Perua nije izglasao opoziv šefa države koji je pokušaj impičmenta nazvao “pokušajem državnog udara”.

Kuczynski se borio za politički opstanak pošto je istraga opozicije pokazala da je brazilski konglomerat Odebreht, koji se našao u centru najvećeg korupcionaškog skandala u Latinskoj Americi, uplatio 782.000 dolara na račun privatne konsultantske firme Kuczynskog prije deset godina.

Peruanski predsjednik je na funkciji od jula 2016, pošto je na izborima porazio Keiko Fujimori, kćerku Alberta Fujimorija. Keiko Fujimori od tada predvodi opoziciju.  

Fujimori traži oprost od Peruanaca

Peruanski bivši autoritarni predsjednik Alberto Fujimori zatražio je “oprost iz sveg srca” od Peruanaca i zahvalio je predsjedniku Pedru Pablu Kuczynskom zbog amnestije koju mu je dao za Božić.

Na snimku postavljenom na Facebooku u utorak, Fujimori je, govoreći iz bolničkog kreveta, izjavio da će kao slobodan čovjek podržati poziv Kuczynskog za pomirenjem u zemlji.

Ta izjava predstavlja prvo Fujimorijevo eksplicitno izvinjenje peruanskom narodu i uslijedila je dva dana nakon što je Kuczynski neočekivano objavio da ga amnestira. Taj oprost oslobodio je Fujimorija prethodnih presuda za korupciju i kršenja ljudskih prava počinjenih tokom vladavine njegove desničarske vlade u periodu 1990.-2000. godine.

Kuczynski je u ponedjeljak navečer apelovao na Peruance koji se protive Fujimorijevoj amnestiji da “okrenu stranicu”, prenosi Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj