NAKON SAD-a I RUSIJA OGRANIČAVA SLOBODU INTERNETA! Putin: ‘Pratit ćemo aktivnosti nekih kompanija na društvenim mrežama tokom predsjedničkih izbora u Rusiji’

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da ruske vlasti trebaju pratiti aktivnosti “nekih kompanija” na društvenim mrežama tokom predsjedničke kampanje 2018. i procjenjivati njihovo upletanje u unutarnju politiku.

Putin nije imenovao te kompanije niti rekao jesu li strane ili domaće, no Sjedinjene Države i zapadne države optužuju Rusiju za upletanje u njihove izbore.

Zakon o stranim agentima

“Moramo pozorno gledati kao neke kompanije djeluju na internetu, na društvenim mrežama i koliko su upletene u naš domaći politički život”, rekao je Putin parlamentarnim čelnicima s kojima je razgovarao o novom zakonu o “stranim agentima”.

Proše je sedmice Putin potpisao zakon kojim je dopustio vlastima da podružnice  stranih medija definiraju kao “strane agente”, što je službena Moskva predstavila kao odgovor na “neprihvatljiv pritisak SAD-a na ruske medije”.

Jednom kada se tako definiraju te kompanije moraju vlastima davati pojedinosti o, primjerice, svojim izvorima financiranjima.

Sloboda na internetu

“Treba pozorno analizirati kako djeluju i kako će djelovati tokom izbora za predsjednika”, rekao je Putin, ali i dodao da to ne treba “sužavati prostor” slobode na internetu.

Rusija je već odredila Radio Slobodnu Europu i Glas Amerike, koji dobivaju potporu iz SAD-a, kao “strane agente”.

Ankete pokazuju da je 65-godišnji Putin, koji dominira ruskom politikom posljednjih 17 godina, na putu da lako pobijedi na izborima u martu 2018, što znači da će moći ostati na dužnosti još šest godina, odnosno do 2024. kada će imati 72 godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj