POZNATI KNJIŽEVNIK POSJETIO CRNU GORU! Pamuk: ‘Tramp uništava liberalne ideje’

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Orhan Pamuk oštro je kritikovao američkog predsjednika Donalda Trampa povodom priznanja Jerusalema kao prijestonice Izraela.

Turski književnik je veoma zabrinut zbog trenutne situacije u svojoj zemlji, ali nada se povratku Turske liberalnim, evropskim vrijednostima.

Jedan od najpopularnijh svjetskih pisaca boravi u Crnoj Gori, kao gost 10. Zimskog salona knjige u Podgorici i dobitnik je ovogodišnje nagrade „Književni plamen“.

On je u Podgorici u Gradskoj knjžari, održao promociju svog romana “Crvenokosa”. Pored govora o romanu, on je otkrio i da se bavi pisanjem bavi već 40 godina, kao i da je želja njegovog oca bila da on postane slikar, ali ljubav prema pisanju bila je jača od očeve želje.

“Pišem prozu već 40 godina, za mene je to posebna disciplina, stil života. Dakle, nije to situacija u kojoj pišem, a onda imam i neki drugi posao. Pisanje je moj život i potpuno sam tome posvećen i sve u mom životu je organizovano oko pisanja. Život i pisanje su meni jedno. Probudim se usred noći u pidžami, ustanem do mog stola da nešto provjerim, da pogledam kako sam nešto napisao”, kazao je Orhan.

“Ja puno radim i veoma sam disciplinovan kad je u pitanju pisanje. Tako je bilo posljednjih 40 godina, kako radim već kao pisac. Vrlo strpljiv, polako radim i na kraju se ipak moje knjige objave. Eto za 40 godina koliko radim uspio sam da napišem i objavim deset romana. Ja sam srećan romanopisac koji je doživio i dočekao da se njegove knjige objave i prevedu na čak 62 jezika i putujem svijetom i obilazim knjižare kao što je vaša, i družim se sa ljudima”, istakao je Pamuk.

Novinare je zanimalo i kako bi objasnio svoj književni plamen i odakle on dolazi.

“Postoje brojni razlozi zašto pišem. Jedan od najbližih razloga ili objašnjenja zašto postoji taj plamen je neka vrsta bijesa, energije. Sam taj plamen i pisanje je neko nastojanje da se objasni odakle potiče taj plamen, šta je razlog njemu, šta je razlog toj ljutnji i tom bijesu i možda je to i ta želja da pišem o svijetu u kojem živim i radim i da ga razumijem”, odgovorio je Pamuk.

On je kazao da je roman, kao literarna forma potpuno osvojio svijet i postao globalna pojava i fenomen, koji je potisnuo i ugušio druge književne forme.

“Danas svi pišu romane. To je globalna forma koju su svi prihvatili i svi žele da pišu romane. To jeste evropska forma, koja sada pripada svima”, pojasnio je Pamuk.

(Global CIR/RSE)

Komentiraj