RUSKI PARLAMENT RATIFICIRAO DOGOVOR PUTINA I ASADA: Rusija i formalno uspostavlja trajnu vojnu prisutnost u Siriji

Sporazum će omogućiti Rusiji da zadrži jedanaest vojnih bordova u Tartusu, uključujući nuklearna plovila. Sporazum je potpisan na 49 godina i može se produžiti.

Rusija je počela sa stalnom vojnom prisutnošću  u pomorskim i zračnim bazama u Siriji, objavio je danas ruski ministar obrane nakon što je parlament ratificirao ugovor s Damaskom, objavila je novinska agencija RIA. Ugovor potpisan 18. januara produžit će postojanje pomorske baze Tartus, jedine ruske baze u Sredozemlju i omogućiti uplovljavanje ruskih vojnih brodova u sirijske vode i luke, rekao je Viktor Bondarev, predsjednik parlamentarnog odbora za sigurnost i obranu.

RIA je istovremeno prenijela izjavu ministra Sergeja Šojgua koji je rekao: “Prošle je sedmice vrhovni zapovjednik (predsjednik Vladimir Putin) odobrio strukture i baze u Tartusi i u Hmeimimu (zračna baza). Počeli smo s uspostavom trajne nazočnosti”. Pomorska baza Tartus, u upotrebi još iz sovjetskih vremena, premala je da bi primala veće ratne brodove.

Prema RIA-i, sporazum će omogućiti Rusiji da zadrži jedanaest vojnih bordova u Tartusu, uključujući nuklearna plovila. Sporazum je potpisan na 49 godina i može se produžiti. Zračnu bazu Hmeimim, iz koje su ruski zrakoplovi kretali u operacije protiv sirijskih pobunjenika, Rusija će odsad koristiti neograničeno.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj