SKANDINAVIJA PUNA ORUŽJA SA BALKANA? U Srbiji je “kalašnjikov” 200, a u Švedskoj 3.000 eura

U Skandinaviju je stigla velika količina ilegalnog oružja, a najveći dio došao je sa “ratom razorenog Balkana“, prenosi “Sputnjik“. Kako navode, nakon završetka sukoba na Balkanu veliki dio korištenog oružja preplavio je evropsko crno tržište.

Ukradeno i prošvrercovano

 Danas su skandinavske ulice pune stranih i ranije ne tako čestih marki oružja poput srbijanske Zastave i čehoslovačkog Škorpiona, a to oružje korišteno je u nizu pucnjava – prenosi “Sputnjik”.  Norveški list “Dagbladet“ ističe da se oružje koje vodi porijeklo s juga i istoka Evrope sve više koristi u sukobima bandi i trgovini drogom. – Samo tokom ove jeseni nekoliko desetina muškaraca optuženo je za trgovinu drogom i oružjem, a u nastavku operacije ’Glad’ otkrivena je trgovina oružjem iz bivše Jugoslavije, Bugarske i Sovjetskog saveza – ističe se u tekstu.

Prema procjenama Europola iz 2014. godine, oko pola miliona komada oružja je ukradeno i prošvercovano u Evropsku uniju.

Predrag Petrović iz beogradskog Centra za bezbjednosnu politiku za “Dagbladet“ kaže da je velika količina tog oružja i dalje dostupna na srbijanskom crnom tržištu.  – Procjenjuje se da je riječ o oko 900.000 oružja. Mnogi su tvrdili da im je oružje ukradeno, ali je ono zapravo prodato u zapadnoj Evropi – kaže Petrović.

On navodi da se AK-47, poznatiji kao “kalašnjikov“, u Srbiji može kupiti za 200 eura, a da to isto oružje na Zapadu košta i do 3.000 eura.  Petrović ističe da su šverceri uglavnom balkanski emigranti koji žive na Zapadu.

Rute kao za drogu

Osim toga, on je naveo da za većinu oružja postoji posebna “narudžbina“, da se ono švercuje u dijelovima kako ih policija ne bi otkrila, kao i da se za šverc koriste uglavnom iste rute kao i za drogu.  – Malme je mjesto u koje ilegalno oružje ulazi u Švedsku, a većina tog oružja je sa bivših ratišta na Balkanu – navodi Lars Forstel iz švedske policije.

Kako se navodi, u Švedskoj je 2017. viđen dramatični porast pucnjava – 40 ljudi je ubijeno, a 135 ranjeno u više od 300 sukoba, od kojih većina ima veze sa bandama. 

 

(Global CIR/Agencije/Sputnik)

Komentiraj