PLINSKI UGOVORI! Medvedev: Ukrajinski ‘Naftogas’ treba platiti više od dvije milijarde dolara

Ukrajinski ‘Naftogas’, u skladu s odlukom Arbitražnog suda u Stockholmu koji je potvrdio najvažnije tačke ugovora između ruskog ‘Gasproma’ i Ukrajine o isporukama gasa, mora odmah da plati nešto više od dvije milijarde dolara na ime duga, uz dodatnih 600.000 dolara kazne za svaki dan neplaćanja, izjavio je potpredsjednik ‘Gasproma’ Aleksandar Medvedev.

Povezana slika

“Stockholmski arbitražni institut je priznao kao validne odredbe ugovora”, rekao Medvedev za rusku TV stanicu Rusija 24.

Prema riječima Medvedeva, tvrdnja ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da je “Naftogas” dobio slučaj je “najblaže rečeno čudna i čini da se zapitate da li je uopće dobro obaviješten o rezultatima arbitraže”.

Budući da je ukrajinska kompanija već isplatila ruskim partnerima 3,1 milijardu dolara, ukupna plaćanja u sporu koja bi trebalo da dobije ‘Gasprom’ su dostigla sumu od 5,1 milijardu dolara“, dodao je Medvedev.

Švedski arbitražni organ je prošlog petka, 22. decembra, donio presudu u trogodišnjem sporu između “Gasproma” i “Naftogasa”, nakon čega su obje kompanije saopćile da su “odnijele pobjedu” u tom slučaju, prenosi agencija Reuters.

Dvije kompanije su u junu 2014. godine podnijele više milijardi dolara “teške” uzajamne tužbe pred sudom u Stockholmu, koji rješava komercijalne sporove, pri čemu su “Gaspromove” tužbe protiv “Naftogasa” uglavnom povezane sa kaznama za nedovoljno povlačenje gasa ukrajinske strane.

U skladu sa sopstvenom politikom, Arbitražni institut u Stockholmu je odbio da iznese komentar ili čak da potvrdi da posreduje u posljednjem slučaju, tako da, kako navodi Reuters, nije bilo moguće saznati konačnu presudu u ovom gasnom sporu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj