TAJNI SASTANAK U CRNOJ GORI: Amfilohije sastavio ‘Pamflet za odbranu Kosova’, evo šta u njemu piše i zašto se neće dopasti Vučiću

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sastavio je apel za odbranu Kosova i Metohije. Dokument do kojeg je “Blic” došao liči na politički pamflet potpuno suprotan unutrašnjem dijalogu i politici o Kosovu za koju se zalaže predsjednik Aleksandar Vučić.

Slikovni rezultat za amfilohije

 

Kako “Blic” saznaje, mitropolit Amfilohije je ovaj dokument predstavio najbližim saradnicima na skupu održanom u nedjelju u Crkvi Sv. Nikole u Radovićima na Luštici. Ovom događaju prisustvovali su i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić, kao i episkop pološko-kumanovski Joakim. Očekuje se, prema riječima našeg izvora koji se našao na licu mjesta, da u narednom periodu apel bude predstavljen i ostalim vladikama i pojedinim intelektualcima. Tek onda će dokument biti predstavljen javnosti.

Skup je organizovan da bi se obilježilo devet vijekova Crkve, ali je stvar otišla u potpuno suprotnom smjeru i sve se pretvorilo u političko obraćanje. Amfilohije je predstavio okupljenima dokument koji je sastavio i rekao da će tražiti podršku za ono što u njemu stoji unutar Srpske pravoslavne crkve – kaže izvor “Blica” upoznat sa dešavanjima na Luštici.

Episkop Joakim
Foto: Srpska pravoslavna crkva / Episkop Joakim

Dokument sadrži nekoliko paragrafa, ignoriše se unutrašnji dijalog koji je predložio predsjednik Srbije, a po mišljenju vladike, razgovore sa Prištinom trebalo bi nastaviti unedogled.

Indikativno je da je riječ o klasičnom političkom stavu.

Na početku stoji da je “prvi put u srpskoj historiji nadvila opasnost da srpska ruka potpiše predaju Kosova i Metohije u tuđe ruke”.

Neodgovornom politikom, odobravanjem Euleksa, izmještanjem dijaloga o Kosovu i Metohiji pod okrilje Evropske unije, otpočinjanjem tehničkog dijaloga i zaključivanjem i sprovođenjem neustavnog Briselskog sporazuma, proces secesije KiM je dobio zabrinjavajući zamah. Taj proces se može i mora zaustaviti“, stoji na papiru naslovljenom sa “Apel za odbranu Kosova i Metohije”.

U dokumentu se navodi i da su zahtjevi SAD i najmoćnijih zemalja EU da Srbija i Kosovo potpišu “pravno obavezujući sporazum” i da se Srbija saglasi da “Kosovo” bude primljeno u međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije, kao i svaka podjela Kosova i Metohije – neprihvatljivi su i moraju biti odbijeni, jednom zasvagda.

Amfilohije misli drugačije od Vučića

Da u apelu mitropolit govori lično o Aleksandru Vučiću, vidi se u nekoliko momenata. Kako Vučić često pominje da je zamrznuti konflikt neodrživ kao i da nemamo 10, 20 ili 50 godina vremena za takvo stanje ukoliko mislimo na budućnost djece i unuka, Amfilohije misli drugačije – da je “zamrznuti konflikt jedina razumna odluka”.

„Budući naraštaji neće biti najsrećniji ako im u nasljeđe ovo pitanje ostavimo neriješeno, ali će biti najnesrećniji ako i sebe i njih zauvijek osramotimo odričući se Kosova i Metohije, svoje časti i svog Jerusalema“, stoji u apelu.

Na kraju dokumenta stoji da Srbiju niko ne može poniziti ako ne ponizi sama sebe. A zatim još jedno direktno obraćanje predsjedniku Srbije.

„Zakletva data na jevanđelju prilikom preuzimanja dužnosti obavezuje da se državni i nacionalni interesi štite bez obzira na opasnosti i ucjene. Bez KiM ili bilo kojeg dijela svoje teritorije, Srbija ne bi bila samo osakaćena, već i trajno poražena, kao zemlja koja je svoju skupu sudbinu prodala i poništila svoj identitet“, piše na kraju dokumenta.

Problem u sujeti

Kako kaže izvor “Blica” iz vrha Srpske pravoslavne crkve, ovdje nije riječ ni o crkvenim niti o nacionalnim stvarima, već o čistom interesu.

– Amfilohije godinama unazad unosi razdor među vladike i želi da stvori podjele. Tako će se lakše nametnuti kao lider, ako ne čitave SPC, onda bar nekog dijela. On ne može da prevaziđe to što nije izabran za patrijarha – kaže naš sagovornik.

Svi skandali Amfilohija

Ispadi mitropolita Amfilohija nisu nikakva novost. Često je i u prošlosti znao da daje nesvešteničke izjave i da potpuno neprimerenim istupima šokira javnost. Apel za spas Kosova i Metohije samo je jedno u nizu njegovih mešanja u politiku.

Nedavno je mitropolit uzbudio javnost optuživši Srpkinje da su postale majke čedomorke.

– One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji – rekao je mitropolit.

Amfilohije je nazvao Paradu ponosa “paradom srama i moralnog smrada”, a premijerku Srbije Anu Brnabić nazvao “antirotkinjom”.

Mitropolit je kazao i da oseća grižu savest jer, po nagovoru iz Crkve, nije otišao u Hag da svjedoči u korist Slobodana Miloševića. Za to se javno izvinio na sahrani njegovog brata.

Augusta 2014. Amfilohije je govorio o istrazi poturica. On je tada rekao da su muslimani “lažni ljudi”, te da je “duhovna smrt” koju su širili po Crnoj Gori strašnija od ubijanja.

Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, maja 2013, organizovan je protest na Trgu republike na kojem je i on bio prisutan. Amfilohije je na početku skupa održao moleban za Kosovo i Metohiju i rekao: “Molimo se za upokojenje Vlade i Skupštine i da im se oprosti svaki grijeh”.

I dalje se pamte njegove riječi koje je izgovorio na opelu ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću u Hramu Svetog Save.

– Ubila ga je bratska mržnja, kratkovida i slijepa, koja previđa vječnu istinu da ko se mača maši – od mača će i poginuti – rekao je između ostalog.

Amfilohije je kasnije izjavio da ta rečenica nije bila upućena Đinđiću, već njegovim ubicama.

 

(Global CIR/Blic/Agencije)

Komentiraj