MILIJARDA NIJE ŠTO JE NEKAD BILA: 500 najbogatijih ove godine zaradili još bilion dolara

Petsto najbogatijih ljudi na planeti u 2017. godini postalo je još bogatije za 1 bilion (hiljadu milijardi), pokazuje novi izvještaj Blumberga koji prenosi „Biznis insajder“.

Slikovni rezultat za bezos i gates

Njihovo bogatstvo je uvećano za nevjerovatnih 23 odsto, što je četiri puta više u odnosu na prošlu godinu. Ukupno, njihovo bogatstvo sada iznosi više od pet biliona dolara. Blumbergov indeks milijardera, rangiranje 500 najbogatijih u svijetu na dnevnoj bazi, otkriva da su bogataši do kraja trgovanja na berzama 26. decembra kontrolisali 5,3 biliona dolara, za razliku od istog dana 2016, kad je ta svota iznosila 4,4 biliona.

Osnivač „Amazona“ Džef Bezos ponovo je „osvojio“ titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu u oktobru, nakon što je sa svoje 34,2 milijarde dolara dobiti tokom 2017. izgurao koosnivača „Majkrosofta“ Bila Gejtsa na drugo mjesto. Gejts, koji je „težak“ 91,3 milijarde dolara, donirao je ove godine većinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, uključujući donaciju od 4,6 milijarde Fondaciji Bila i Melinde Gejts u augustu, podsjeća „Biznis insajder“.

Gejts nije jedini koji je zbog pozamašnih donacija opao na listi najbogatijih – Džordž Soroš je otkrio u oktobru da je njegova porodica donirala 18 milijardi dolara njegovoj Fondaciji Otvoreno društvo tokom proteklih godina, podaci su Blumberga. Soroš je sada 195. na listi najbogatijih, sa svojih 8 milijardi dolara.

Kineski milijarderi

Prema Blumbergovom indeksu, 38 kineskih milijardera nadodalo je na ukupnu sumu u 2017. svojih 177 milijardi dolara. Broj azijskih milijardera je takođe po prvi put pretekao broj američkih, navode u izvještajima UBS grupa AG i PrajsvoterhausKupers.

Ipak, SAD su i dalje najviše prisutne sa svojih 159 milijardera koji su ukupnog bogatstvu grupe 500 doprinijeli sa 315 milijardi.

Tehnologija

Da se tehnologija isplati, pokazuje podatak da je 57 tehnoloških milijardera na indeks dodalo 262 milijarde dolara.

Koosnivač Fejsbuka Mark Zakerberg učestvuje u totalnoj sumi sa 22,6 milijarde.

Skriveni milijarderi

Indeks je otkrio i 67 skrivenih milijardera u 2017, uključujući „Renesansne tehnologije“ Henrija Laufera, ribarskog milijardera Vitalija Orlova iz Rusije i Čaka Bandranta čija je kompanija „Trident sifud“, njujorške mogule u nekretninama Bena Aškenazija i Džoela Vinera, te bitkoin investitore Tajlera i Kamerona Vinkelvosa.

Pad od 46 milijardi

Međutim, 60 bogataša na listi od 500 nije uvećalo svoje bogatstvo, a neku su čak doživjeli i pad od ukupno 46 milijardi dolara.

Tako je bogatstvo francuskog telekomunikacionog milijardera Patrika Drahija palo za 39%, na 6,3 milijarde, dok je saudijski princ Alvalid bin Talal, najbogatija osoba u svojoj zemlji, „oslabio“ za 1,9 milijardu – na 17,8 milijardi.

Sa liste je potpuno ispalo 60 milijardera.

Milijarda nije više što je bila

Prema Blumbergu, dok se bogatstvo najbogatijih diže u neviđene visine, „milijarda dolara više nije što je bila“, uzimajući u obzir cijenu kuće od 300 miliona, troškovima razvoda od 1 milijarde i prodajom slike Leonarda da Vinčija za 450 miliona u novembru.

-Od svih savjeta koje dajemo ljudima tokom godine, najvažniji je: Ostanite investirani – rekao je Majk Rajan, glavni investicioni službenik američke podružnice UBS Velt Menadžmenta.

 

 

(Global CIR/Blic/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj